Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exaktní metody v managementu (KPE / EXM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / EXM - Exaktní metody v managementu, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Úvod do předmětu. Definice exaktních metod pro manažerskou činnost. Základní rozdělení exaktních metod v managementu.2. Lineární programování. Formulace úloh lineárního programování. Rozdělení modelů lineárního programování. Primární a duální problém.3. Výrobní, dopravní a rozmisťovací úlohy lineárního programování. Základní výpočtové mechanizmy pro jednotlivé modely. Geometrická reprezentace a grafické řešení úloh lineárního programování.4. Simplexová metoda. Řešení úlohy lineárního programování v prostředí MS Excel. Postoptimalizační analýza, dualita úloh lineárního programování.5. Teorie zásob. Deterministické a stochastické modely řízení zásob.6. Stanovení velikosti výrobní dávky. Modely s cenovou degresí. Modely se spoluprací.7. Řízení zásob v podmínkách nejistoty. Metody stanovení pojistné zásoby.8. Teorie hromadné obsluhy. Charakteristika a struktura modelů hromadné obsluhy. Jednokanálový systém hromadné obsluhy.9. Vícekanálový a vícefázový systém hromadné obsluhy. Optimalizace nákladů v systémech hromadné obsluhy.10. Teorie obnovy. Optimální cyklus obnovy zařízení z hlediska nákladů jeho selhání.11. Skupinová obnova. Rozšířená obnova.12. Teorie grafů. Základní terminologie. Typické úlohy řešené na grafech.13. Vícekriteriální rozhodování. Metody odhadu vah kriterií. Metody vícekriteriálního hodnocení variant.14. Základy simulačních modelů. Postup řešení problému pomocí simulace. Typy simulací.Cvičení:Obsahem cvičení jsou početní úlohy a případové studie zaměřené na využití výše uvedených metod v podnikové praxi.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti matematických metod, které lze využít při řešení rozhodovacích úloh v podnikové ekonomice a managementu.

Literatura

GROS, I. Matematické modely pro manažerské rozhodování. Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha, 2009. ISBN 978-80-7080-709-5.PLEVNÝ, M.; ŽIŽKA, M. Modelování a optimalizace v manažerském rozhodování. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity v Plzni, 2010. ISBN 978-80-7043-933-3.EISELT, H.A.; SANDBLOM, C.L. Operations Research: A Model-Based Approach. Berlin Heidelberg: Springer Verlag, 2010. ISBN 978-3-642-10325-4.SIXTA, J., ŽIŽKA, M. Logistika: Metody používané pro řešení logistických projektů. Brno: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2563-2.FIALA, P. aj. Operační výzkum ? nové trendy. Praha: Professional Publishing, 2010. ISBN 978-80-7431-036-2.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je aktivní účast na cvičeních, zpracování a prezentace seminární práce. Písemná zkouška ověřující znalosti studenta (kombinace 10 teoretických otázek a 4 početních příkladů). Min. dosažených bodů - 60 %. Studenti specializace VPP absolvují rozšiřující vzdělávací aktivity.

Garant

doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D.Ing. Eva Šlaichová, Ph.D.Ing. Eva Štichhauerová, Ph.D.doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D.