Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Společenská odpovědnost firem (KPE / SOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SOD - Společenská odpovědnost firem, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Corporate Social Responsibility (CSR) - společenská odpovědnost firem, základní vymezení pojmu.2) Historický pohled na problematiku CSR v ČR, pohled T. Baťi.3) Normy v oblasti CSR.4) Zavedení konceptu CSR do podnikové praxe.5) 1. pilíř - sociální oblast (sociální politika podniku).6) 2. pilíř - ekonomická oblast. Měření efektivnosti CSR, zveřejňování CSR.7) 3. pilíř - environmentální oblast (Environmentální management).8) Praktické příklady konceptů CSR.9) Organizace podporující povědomí o problematice CSR, pohled EU na problematiku CSR.10) Sociální podnik, sociální kapitál.11) Rovné příležitosti - Gender Studies.12) CSR v malých a středních podnicích.13) CSR ano - či ne?14) Prezentace semestrálních prací studentů z oblasti CSR.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem. Získané znalosti uplatní v praxi v oblasti řízení podniku na úrovni vyššího a středního managementu.

Literatura

FRANC, P., NEZHYBA, J. a HEYDENREICH, C. Když se bere vážně společenská odpovědnost. 1. vyd. Brno: Ekologický právní servis, 2006. ISBN 80-86544-08-7.Elektronické materiály na webových stránkách - například www.csr-online.cz. CARROLL, A. B., BUCHHOLTZ, A. K. Business and Society: Ethics and Stakeholder Management. Ohio: South-Western College Pub, 2002. ISBN 0324114958.PUTNOVÁ, A., SEKNIČKA, P. Etické řízení ve firmě: nástroje a metody: etický a sociální audit. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1621-3.STEINEROVÁ, M. Koncept CSR v praxi- průvodce odpovědným podnikáním. Praha: ASPRA a.s. a 94 minutes, s.r.o., 2008. [online]. [cit. 10/2008] Dostupné z: . STEINEROVÁ, M., VÁCLAVÍKOVÁ, A., MERVART, R. Společenská odpovědnost firem průvodce nejen pro malé a střední podniky. Praha: TOP Partners, s.r.o., 2008. [online]. [cit. 10/2008] Dostupné z: . BLAŽEK, L., DOLEŽALOVÁ, K. a KLAPALOVÁ, A. Společenská odpovědnost podniků, Working paper č. 9/2005. Brno: 2005, Ekonomicko-správní fakulta MU Brno, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky.

Požadavky

zápočet: semestrální práce a její odevzdání a přijetí kantorem.písemná zkouška, min. 60 % znalostí.

Garant

Ing. Martina Ortová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martina Ortová, Ph.D.Ing. Martina Ortová, Ph.D.