Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva I (KPE / ZAPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ZAPR1 - Základy práva I, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A. Teorie práva1. Právo, právní norma, prameny práva.B. Ústavní právo2. Ústavní právo, Ústava ČR.3. Základní práva a svobody.C. Evropská unie4. Evropská unie.D. Občanské právo5. Rekodifikace soukromého práva. Přechodná ustanovení nového občanského zákoníku.6. Soukromé právo: pojem, závaznost právních norem, základní zásady, právní skutečnosti.7. Osoby: pojem, fyzické osoby, právnické osoby, spotřebitel, podnikatel, zastoupení.8. Věci: pojem, rozdělení, součást věci, příslušenství, cenný papír.9. Absolutní majetková práva: pojem, věcná práva, držba, vlastnictví, spoluvlastnictví.10. Věcná práva k cizím věcem: pojem, právo stavby, věcná břemena, zástavní právo, zadržovací právo.11. Relativní majetková práva: pojem, vznik závazků, smlouva, obsah závazků, spotřebitelské smlouvy, společné dluhy a pohledávky, změny závazků, zánik závazků, zajištění a utvrzení dluhů.12. Závazky z právních jednání.13. Závazky z deliktů a jiných právních důvodů.14. Právní úprava občanskoprávních a obchodních závazků před účinností nového občanského zákoníku.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem. Studenti získají způsobilost aplikovat znalosti z tohoto předmětu v předmětu Základy práva II, Aktuální právní problematika, v praxi, v bakalářské práci, v diplomové práci.

Literatura

Důvodová zpráva k zákonu č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník. Usnesení předsednictva České národní rady č. 2/1993Sb., o vyhlášení LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD jako součásti ústavního pořádku České republiky. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.

Požadavky

Prezenční studium:Zkouška: písemná. Test z obsahu předmětu s úspěšností minimálně na 60%.Kombinované studium:Zkouška: písemná. Test z obsahu předmětu s úspěšností minimálně na 60%.Student zpracuje jednu seminární práci v rozsahu 5 stran A4. Téma práce bude určeno individuálně po konzultaci se studentem z obsahu předmětu s přihlédnutím k jeho praxi. Práci student odevzdá v průběhu semestru. Poté proběhne rozprava nad prací a její závěrečné hodnocení.

Garant

JUDr. Eva Karhanová Horynová

Vyučující

JUDr. Eva Karhanová Horynová