Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pojišťovnictví (KSY / ZPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSY / ZPO - Základy pojišťovnictví, Ekonomická fakulta, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pojem riziko - čisté a záměrné riziko, subjektivní a objektivní riziko, role rizika v životě lidí a v ekonomice.2. Disciplína risk management; podstata, fáze risk managementu, řešení existence rizik na základě principů risk managementu.3. Podstata pojmu pojištění; jako finanční kategorie, jako finanční služby, součást finančního trhu.4. Sociální pojištění; obecné vymezení pojmu a podstaty, role sociálního pojištění, financování sociálního pojištění, organizace a financování jednotlivých složek sociálního pojištění v podmínkách České republiky.5. Základní pojmy a členění soukromého pojištění; účastníci pojistných vztahů, pojistná smlouva a pojistné podmínky, pojistná doba a pojistné období, pojistné a pojistné plnění, rizikové a rezervotvorné pojištění.6. Pojistný zájem a formy pojištění; obnosová a škodová pojištění, doplňkové formy pojištění, jejich uplatnění, konkrétní příklady propočtu velikosti pojistných plnění.7. Pojistné; složky ve struktuře pojistného, obecné přístupy ke stanovení velikosti netto pojistného, bonusy a malusy, správní náklady pojišťovny a jejich struktura a role v rámci ceny pojištění.8. Životní pojištění; základní charakteristika životního pojištění, konstrukce základních podob životních pojištění.9. Filozofie přístupu k určení velikosti netto pojistného v životním pojištění.10. Penzijní připojištění; role a konstrukce penzijního připojištění obecně a v podmínkách ČR.11. Neživotní pojištění; základní charakteristika neživotního pojištění, konstrukce základních podob neživotního pojištění (úrazové, majetkové, odpovědnostní, právní ochrany)12. Filozofie přístupu k určení velikosti rizikového netto pojistného v neživotním pojištění.13. Základní charakteristiky hospodaření pojišťovny - technické rezervy, zajištění, pojistně technické riziko.14. Pojišťovnictví; struktura pojišťovnictví, základní přístupy k regulaci pojišťovnictví ze strany státu.Cvičení:Cvičení svojí náplní navazuje na přednášky.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Ducháčková, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha:Ekopress, 2009. ISBN 978-80-86929-51-4.DUCHÁČKOVÁ, E.; DAŇHEL, J. Teorie pojistných trhů. Praha: PROFESSIONAL PUBLISHING, 2010. 1. vydání. 224 s. ISBN 978-80-7431-015-7.DUCHÁČKOVÁ, E., DAŇHEL, J. Pojistné trhy: Změny v postavení pojišťovnictví v globální éře. Praha: Professional Publishing, 2012. ISBN 978-80-7431-078-2.Daňhel, J. Pojistná teorie. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-00-2.Majtánová, A., Dańhel, J., Ducháčková, E., Kafková, E. Pojišťovnictví - teorie a praxe. Praha: Ekopress, 2006. ISBN 80-86929-19-1.Vostatek, J. Sociální a soukromé pojištění. Codex Bohemia Praha 2000. ISBN 80-85963-21-3.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičení, přednesení referátu, zápočtový test(nutnost splnění na 60 %)Zkouška: ústní forma zkoušky - zodpovězení dvou zadaných otázek.

Garant

doc. Ing. Arnošt Böhm, CSc.