Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologické a akustické signály (ITE / BSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / BSI - Biologické a akustické signály, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1) Příklady biologických a akustických signálů: akční potenciál, EKG, EEG, PCG, CP, hudební nástroje, lidský hlas, opakování základů digitálního zpracování signálů, DFT, LTI systémy, filtry2) Digitální filtry ve zpracování hudebních signálů, audio efekty, EQ, reverb, delay, chorus, flanger, phaser, compressor, expander3) Porovnávání signálů, korelace, autokorelace, odhad vzájemného zpoždění signálů, metoda synchronizovaného průměrování4) Optimální filtry, Wienerův filtr, adaptivní LMS a RLS5) Metody zlepšování řečového signálu: jeden mikrofon, kritéria SNR a SDR, detekce řečové aktivity6) Signály z více senzorů, okamžitý a konvolutorní lineární model, MISO filtry7) Slepá separace ve zpracování zvuku a biologických signálů, analýza hlavních komponent, analýza nezávislých komponent8) Komprimované vzorkováníTémata cvičení1) Spektrální analýza EKG záznamu, odstranění harmonické složky a plovoucí izolinie2) Efekty reverb, delay, vibrato a compressor3) Synchronizované průměrování QRS komplexů, detekce QRS, odhad zpoždění signálů ze dvou mikrofonů4) Redukce šumu pomocí Wienerova filtru, adaptivního LMS a RLS a maskování5) Výpočet SNR, zlepšování jednokanálových záznamů řeči, adaptivní odečítání šumu6) Zlepšování záznamů řeči z více mikrofonů7) Použití ICA algoritmů pro odstranění nežádoucí komponenty z EEG záznamu, výpočet SIR8) Rekonstrukce řídkého signálu pomocí Matching a Basic Pursuit10) Kompresor, Expander, Side-komprese, vícepásmová komprese

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Rangaraj M. Rangayyan. Biomedical Signal Analysis: A Case-Study. John Wiley & Sons Inc (sea) Pte Ltd., 2002. ISBN 981412611X.J. Uhlíř, P. Sovka. Číslicové zpracování signálů. ČVUT PRAHA, 1995. ISBN 80-01-02613-2.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je znalost problematiky, která je vymezena okruhy otázek ke zkoušce pro daný rok.

Garant

doc. Ing. Zbyněk Koldovský, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zbyněk Koldovský, Ph.D.doc. Ing. Zbyněk Koldovský, Ph.D.