Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika a měření (ITE / EM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / EM - Elektronika a měření, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Měření a vyhodnocení měření, základní elektronické prvky a obvody: přehled a parametry základních pasivních prvků2. Polovodiče, P-N přechod, usměrňovače, stabilizátory, úprava analogových signálů.3. Základní prvky pro zpracování a úpravu analogových signálů: bipolární tranzistory, parametry, charakteristiky, tranzistorový zesilovač, unipolární tranzistory, parametry, zapojení; Operační zesilovač, vlastnosti, charakteristiky, zapojení s OZ.4. Úvod do číslicové elektroniky: Charakteristika číslicových signálů, základní logické operátory, zápis logických funkcí, číselné soustavy, kódy; základní logické obvody.5. Kombinační logické obvody: Pravdivostní tabulka, Karnaughova mapa, realizace úloh se základními logickými obvody; dekodér, multiplexor, realizace úloh s těmito obvody.6. Sekvenční logické obvody: princip realizace, R-S obvod, hladinový D-klopný obvod, Master/Slave obvody;7. Registry, čítače paměti a jejich rozdělení; postup návrhu sekvenčních automatů, programovatelné obvody, HDL jazyky8. Převodníky AD, DA; konstrukce, parametry, realizace9. Snímače - principy, použití; snímače teploty, tlaku, síly, polohy, vzdálenosti, hladiny, rychlosti, zrychlení, světla, průtoku10. Sběrnice - principy, protokoly, použitíCvičení:1. Měření napětí (střední a efektivní hodnota) a proudů, měření frekvence; seznámení s měřícími přístroji.2. Realizace funkčního vzorku stabilizátoru napětí.3 Měření vlastností tranzistorového zesilovače4. Operační zesilovače (komparátor, zpětnovazební zapojení).5. Charakteristiky logických hradel6. Realizace zadaných logických funkcí7. Sekvenční obvody - klopné obvody RS a D, aplikace klopných obvodů JK a D - zapojování registrů, čítačů.8. Integrované čítače, paměti a jejich aplikace v logickém řízení (řízení křižovatky).9. Sekvenční automaty s čítačem a pamětí10. Měření na převodnících D/A a A/D, užití binárního a hexadecimálního kódu., zápočet.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Novák, O. - Doležal, I. - Nouza, J. - Kolář, M. Elektronika. Skriptum TUL, Liberec 2001, ISBN 80-7083-499-4. www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/LabView.htmlRipka P., Tipek A. Master Book on Sensors. Part A,B. ČVUT, Škoda Auto, 2003. ISBN 80-7300-129-2.Bernard, J. M. - Hugon, J. Od logických obvodů k mikroprocesorům. SNTL, Praha 1986. Ďaďo, S. - Kreidl, M. Senzory a měřicí obvody. Praha 1996.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních (připravenost studentů je průběžně prověřována), úspěšné absolvování testů, porozumění cvičené látce a odevzdání protokolů se cvičení. Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

prof. Ing. Zdeněk Plíva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Holada, Ph.D.Ing. Zbyněk Mader, Ph.D.prof. Ing. Zdeněk Plíva, Ph.D.Ing. Tomáš DrahoňovskýIng. Miroslav Holada, Ph.D.Ing. Zbyněk Mader, Ph.D.prof. Ing. Zdeněk Plíva, Ph.D.