Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do počítačové lingvistiky (ITE / PLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / PLI - Úvod do počítačové lingvistiky, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Vymezení pojmu počítačová lingvistika, praktické aplikace a motivační úlohy. Úvod do jazyka Perl a jeho využití pro efektivní zpracování textů.2) Další vlastnosti jazyka Perl (vstup a výstup, cykly, pole, asociativní pole, podprogramy?), reference a tvorba datových struktur pomocí referencí, moduly a jejich využití.3) Regulární výrazy, jazyky a konečné automaty. Praktické využití regulární výrazů v jazyku Perl a dalších programech ? hledání, nahrazování atd.4) Připomenutí vybraných pojmů z teorie pravděpodobnosti a informace. Podmíněná a sdružená pravděpodobnost, entropie a její vlastnosti, sdružená a podmíněná entropie, Kullback-Leiblerova vzdálenost a vzájemná informace.5) Úloha zašuměného kanálu a její řešení pomocí Bayesova teorému. Jazykové modely, jejich výhody a využití v různých rozpoznávacích systémech.6) Metody vyhlazování jazykových modelů.7) Kolokace a metody jejich vyhledávání. Slovní třídy a jejich aplikace v jazykových modelech. Princip automatické tvorby slovních tříd.8) Lingvistika - úrovně popisu a zpracování přirozeného jazyka. Syntax a bezkontextové gramatiky.9) Textové korpusy a principy metod pro značkování textu (tagging).10) Metody automatické sumarizace textových dokumentů.Cvičení:1) Instalace jazyka Perl v prostředí MS Windows, spouštění skriptů a nástroje pro jejich ladění a tvorbu. Program Perl Package Manager (PPM). Tvorba jednoduchého programu v jazyku Perl.2) Třídění polí a asociativních polí. Parametry programu a komunikace s příkazovou řádkou. Vstup a výstup v jazyku Perl, moduly.3) Regulární výrazy.4) Statistické zpracování textů a toolkit SRILM.5) Jazykové modely, perplexita a podmíněná entropie.6) Vyhlazování jazykových modelů.7) Semestrální práce ? automatická detekce jazyka z textu.8) Semestrální práce ? pokračování9) Semestrální práce ? pokračování10) Dokončení a odevzdání semestrální práce, zápočet.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Satrapa P. Perl pro zelenáče, Neokortex. Manning C. D. and H. Schütze. Foundations of Statistical Natural Language Processing. The MIT Press. ISBN 0-262-13360-1.Dařena F. Myslíme v jazyku Perl. Grada Publishing, 2005.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

Ing. Petr Červa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Červa, Ph.D.Ing. Petr Červa, Ph.D.Ing. Jan Pražák