Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé metody rozpoznávání řeči (ITE / PMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / PMR - Pokročilé metody rozpoznávání řeči, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Řeč jakožto významný zdroj informace a prostředek komunikace. Problémy a výzvy počítačového rozpoznávání řeči.2. Principy a metody parametrizace řečového signálu3. Kepstrum a kepstrální příznaky4. Skryté markovské modely (HMM), nástroj HTK, trénování a testování.5. Využití HMM pro rozpoznávání izolovaných slov. Viterbiho dekodér.6. Fonémové orientované rozpoznávání.7. Trénování fonémových modelů, tvorba trénovaní databáze.8. Principy rozpoznávání sekvence slov - rozšířený Viterbiho dekodér.9. Gramatiky. Pravděpodobnostní jazykový model pro rozpoznávání řeči a jeho tvorba.10. Metody dalšího zlepšování úspěšnosti systémů rozpoznávání řeči.11. -14. Práce na samostatném nebo týmovém projektu.Laboratorní cvičení1. Nahrávky izolované a spojité řeči. Příprava dat pro pozdější úlohy.2. Seznámení s programovým balíkem HTK (Hidden markov model ToolKit)3. Parametrizace řečových signálů pomocí HTK4. Trénování jednoduchých celoslovních modelů pomocí HTK5. Provádění a vyhodnocování rozpoznávacích testů pomocí HTK6. Tvorba databáze pro trénování fonémových modelů7. Rozpoznávání slov pomocí fonémových modelů8. Tvorba gramatik.9. Rozpoznávání sekvencí slov.10. Tvorba jazykového modelu11. -14. Práce na samostatném nebo týmovém projektu.

Získané způsobilosti

Student získá rozšířené poznatky o moderních metodách počítačového rozpoznávání řeči.

Literatura

Psutka J. Komunikace s počítačem mluvenou řečí. Academia. Praha, 1995. Nouza J. (editor). Počítačové zpracování řeči (cíle, problémy, metody a aplikace). Technická univerzita v Liberci, 2001. Huang X., Acero A., Hon H.-W. Spoken Language Processing. A Guide to Theory, Algorithm and System Development. Prentice Hall. New Jersey, 2001.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Známka je udělena na základě zhodnocení projektu.

Garant

prof. Ing. Jan Nouza, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Nouza, CSc.Ing. Jan Silovskýprof. Ing. Jan Nouza, CSc.Ing. Jan Silovský