Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signály a informace (ITE / SGI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / SGI - Signály a informace, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Signál jako zdroj informace, příklady signálů. Signály na počítačích, multimédia.2. Číslicové signály - vznik, popis v časové oblasti, AD a DA převod.3. Číslicové signály - základní operace se signály, parametry číslicových signálů4. Signály ve frekvenční oblasti, Fourierovy řady.5. Vzorkování, aliasing a rekonstrukce signálů. Praktická analýza skutečných signálů.6. Vztah mezi signály a systémy. LTI systémy, popis chování LTI systémů.7. Číslicové LTI systémy, princip konvoluce, základní filtry.8. Frekvenční analýza číslicových signálů, výpočet frekvenčních charakteristik jednoduchých systémů.9. Diskrétní Fourierova transformace, princip FFT.10. Filtry FIR a metody jejich návrhu.11. Analýza filtrů pomocí Z-transformace, IIR filtry.12. Modulace amplitudová, frekvenční a fázová.13. Korelační a autokorelační funkce, měření podobnosti signálů14. Ukázky vybraných systémů pro zpracování signálůCvičení:1. Úvod do prostředí MATLAB2. Zobrazování a přehrávání signálů prostředí MATLAB. Generování melodie.3. Základní operace se signály v prostředí MATLAB.4. Fourierova analýza v prostředí MATLAB.5. Vzorkování signálů, vliv vzorkovací fekvence.6. Popis signálů pomocí diferenční rovnice, funkce Filter v prostředí MATLAB.7. Konvoluce v prostředí MATLAB.8. Frekvenční analýza signálů v prostředí MATLAB.9. Diskrétní Fourierova transformace - implementace v prostředí MATLAB.10. Návrh a aplikace FIR filtrů.11. Analýza spektrálních vlastností filtrů, návrh obecných filtrů.12. Amplitudová a frekveneční modulace.13. Korelační a autokorelční funkce.14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

McClellan J.H., Schafer R., Yoder M.A. DSP First - A Multimedia Approach. Prentice Hall, 1998.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

prof. Ing. Jan Nouza, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Holada, Ph.D.prof. Ing. Jan Nouza, CSc.Ing. Karel BlavkaIng. Marek BoháčIng. Petr Červa, Ph.D.Ing. Miroslav Holada, Ph.D.Ing. Michaela Kuchařováprof. Ing. Jan Nouza, CSc.Ing. Karel PalečekIng. Jan PražákIng. Michal RottIng. Ladislav Šeps