Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální signálové procesory (ITE / SIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / SIP - Digitální signálové procesory, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1) Architektura signálových procesorů, jejich programování, vstupně-výstupní zařízení.2) Instrukční soubor signálového procesoru, rozdíly proti univerzálním procesorům a zákaznickým obvodům.3) Způsoby programování, lineární programování, strojový kód, vyšší programovací jazyk (C).4) Připojení periférií, A/D, D/A, pamětí a vnější hardware.5) Číslicový signál a přenášená informace, vzorkování a kvantování, prezentace signálu, rozlišení a numerická stabilita.6) Analýza číslicových signálů v časové oblasti. Číslicové filtry FIR a IIR, konvoluce a jejich implementace v DSP.7) Analýza číslicového signálu ve frekvenční oblasti. FFT a její realizace, příprava dat, prezentace výsledků.8) Filtrace signálu, potlačování šumu.9) Zpracování dat v reálném čase. Využití přerušení.10) Příklady aplikačního využití signálových procesorů. Projekt Scrambler, tónová volba.11) Alternativní procesory pro číslicové zpracování signálu.12) Přípravek BeagleBoard-xM.13) Přehled posledních dostupných technologií předních výrobců procesorů.14) Opakování a shrnutí klíčových témat.Náplň laboratorních cvičení:1) Struktura vývojové desky se signálovým procesorem.2) Vývojové prostředí signálového procesoru Code Composer Studio (v 6. a vyšší), možnosti programování a ladění programů.3) Programování ve vyšším programovacím jazyce C, operace používané v DSP.4) Komunikace s periferními zařízeními a nadřazeným počítačem.5) Vzorkování, ověření vzorkovacího teorému, prezentace dat.6) Základní metody časové analýzy.7) Střední hodnota, krátkodobá energie a počet průchodů nulou číslicového signálu.8) Návrh FIR a IIR filtrů v prostředí MATLAB a jejich implementace do DSP.9) Realizace filtrů typu DP, HP, PP a PZ. Testování na reálných datech.10) Amplitudová modulace a projekt Scrambler.11) Identifikace periodického signálu v šumu pomocí autokorelační funkce. Možnosti FFT.12) Generování a dekódování DTMF signálu.13) Alternativní hardware pro realizaci úloh DSP - jednodeskový počítač BeagleBoard-xM14) Ukázkové aplikace a projekty na přípravku BeagleBoard.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Hlavička, J. Architektura počítačů. Skriptum ČVUT FEL, Praha 1996. Dvořák, V. - Drábek. V. Architektura procesorů. VUT Brno, 1999. McClellan J.H., Schafer R., Yoder M.A. DSP First - A Multimedia Approach. Prentice Hall, 1998. Smékal, Z., Vích, R. Zpracování signálů pomocí signálových procesorů. Radix. Praha, 1998.

Požadavky

Zkouška je písemná, požaduje se znalost řešení příkladů ze cvičení a odpřednášené látky.Požadavky pro zápočet: aktivní účast na cvičení, úspěšné absolvování testů.Zkouška je písemná, požadována je znalost odpřednášené látky.

Garant

Ing. Miroslav Holada, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Holada, Ph.D.Ing. Miroslav Holada, Ph.D.