Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speech Processing in Human-Comp. Int. (ITE / SPHI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / SPHI - Speech Processing in Human-Comp. Int., Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Představení základních úloh zpracování řeči, příklady systémů2. Řeč, její vznik a řečový signál.3. Základní jednotky řeči. Vztah mezi psanou a mluvenou podobou jazyka.4. Úloha rozpoznávání řeči a její klíčové problémy.5. Metody rozpoznávání izolovaných slov.6. Parametrizace signálu a detekce řeči.7. Lineární časová transformace při rozpoznávání slov.8. Nelineární transformace typu DTW.9. Princip metody skrytých Markovových modelů.10. Principy rozpoznávání spojité řeči, akustický a jazykový model.11. Syntéza řeči. Systémy TTS.12. Práce na samostatném projektu13. Práce na samostatném projektu14. Vyhodnocení projektu.Cvičení:1. Práce se zvukovým editorem Audacity2. Jednoduchá syntéza ze slov.3. Jednoduchá fonémová syntéza.4. Řečový detektor - v prostředí MATLAB.5. Výpočet řečových parametrů - v prostředí MATLAB.6. Lineární časová transformace - implementace v prostředí MATLAB.7. Nelineární časová transformace - implementace v prostředí MATLAB.8. Experimentální prostředí VISPER, demonstrace činnosti DTW klasifikátoru.9. Tvorba HMM rozpoznávače v prostředí VISPER.10. Rozpoznávání spojených slov v prostředí VISPER.11. Dílčí úloha z oblasti syntézy řeči.12. Práce na samostatném projektu13. Práce na samostatném projektu14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Základní znalosti principů hlasové interakce s počítačem.

Literatura

Jan Nouza, Zbyněk Koldovský, Robert Vích . Řeč a počítač . TUL, 2009. Xuedong Huang, Alejandro Acero, Alex Acero, Hsiao-Wuen Hon . Spoken Language Processing: A Guide to Theory, Algorithm and System Development . Prentice Hall PTR, 2001.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních a vyřešení projektu.

Garant

prof. Ing. Jan Nouza, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Nouza, CSc.prof. Ing. Jan Nouza, CSc.