Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do strojového učení (ITE / USU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / USU - Úvod do strojového učení, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do problematiky strojového učení, představení typických úloh.2. Regrese versus klasifikace, přehled základních metod a metrik.3. Generativní klasifikátory, Bayesův teorém a pravděpodobnostní klasifikace.4. Selekce příznaků a vícerozměrné příznakové vektory.5. Metody transformace příznaků, PCA a LDA.6. Metoda největšího spadu a její aplikace.7. Bernoulliho model a metoda maximálně věrohodného odhadu.8. Diskriminativní klasifikátory, logistická regrese.9. Neuronové sítě a hluboké neuronové sítě.10. Učení bez učitele, shluková analýza.Cvičení1. Zpracování a vizualizace dat v prostředí MATLAB.2. Lineární regrese.3. Klasifikátor typu NN a KNN.4. Klasifikátor s etalony a různými typy vzdáleností.5. Pravděpodobnostní klasifikátor.6. Metody selekce příznaků.7. Transformace příznaků.8. Logistická regrese.9. Neuronové sítě.10. Metody shlukování dat. K-Means a LGB algoritmus.

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje základní teoretický základ pro další předměty v navazujícím magisterském studiu, které jsou zaměřeny na zpracování/rozpoznávání obrazu, řeči nebo textu. Studenti získají znalost základních metod pro regresi, extrakci a transformaci příznaků, klasifikaci objektů do tříd a shlukovou analýzu.

Literatura

Kotek Z., Mařík V., Hlaváč V., Psutka J., Zdráhal Z. Metody rozpoznávání a jejich aplikace. Academia, Praha, 1993. RICHARD DUDA, PETER HART AND DAVID STORK. Pattern Classification. 2nd ed. John Wiley & Sons, 2001. CHRISTOPHER BISHOP. Pattern Recognition and Machine Learning. Springer, 2006. Mařík V., Štěpánková O., Lažanský J. a kol. Umělá inteligence (1), Academia, Praha, 1993. Zdráhal Z., Mařík V. Základní metody prohledávání stavového prostoru. In: Metody umělé inteligence a expertní systémy II, ČSVTS FEL ČVUT, Praha, 1985, s.1-35.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních.

Garant

Ing. Petr Červa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Červa, Ph.D.Ing. Lukáš Matějů