Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané statě z elektrotechniky (ITE / VEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ITE / VEL - Vybrané statě z elektrotechniky, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sjednocení pojmůNapětí, proud, střídavé veličiny. Ohmův zákon. Efektivní hodnota.Popis 3f soustavy. Výkon 1f a 3f napětí a proudů. Výkon v obvodech stř. napětí. Účiník.2. Výroba el. energie a její spotřebaMatematický aparát pro popis harmonických signálů.Krátký úvod do výroby a distribuce el. energie. Rozdělení spotřebičů (kapacitní, indukční, odporové). Ideální/reálné spotřebiče. Kompenzace účiníku.3. Fázorové diagramy a výpočty pro základní el. obvodyFázorové diagramy RL, RC, RLC paralelních/sériových obvodů. Výpočet celkové impedance obecně daného obvodu.4. Úvod do magnetismuHysterezní smyčka a její popis pro elektrotechniku. Cívka jako zdroj magnetického pole. Faradaiův indukční zákon. Základní princip všech el. strojů.5. TransformátorZákladní konstrukce a jeho princip. Transformátor jako součást distribuční sítě el. energie. Základní výpočty.6. Stejnosměrný el. strojZákladní konstrukce a jeho princip. Využití. Charakteristika. Provoz v motorickém/generátorickém režimu.7. Asynchronní el. strojZákladní konstrukce a jeho princip. Využití. Charakteristika. Provoz v motorickém/generátorickém režimu.8. Základní veličiny a součástky.Přehled a parametry základních pasivních prvků.9. Úvod do číslicové elektronikyČíselné soustavy, převody, základní logické operátory, zápis logických funkcí, základní logické obvody.10. Kombinační logické obvodyPravdivostní tabulka, Karnaughova mapa, realizace úloh se základními logickými obvody; dekodér, multiplexor, realizace úloh s těmito obvody.11. Sekvenční logické obvodyRS klopný obvod, D klopný obvod, JK klopný obvod; registry, čítače. Paměť RAM.12. ProcesoryPlatforma Arduino.13. Polovodičové součástkyDiody a tranzistory, jejich parametry a charakteristiky.14. Zesilovače a operační zesilovačeVlastnosti, charakteristiky, zapojení s OZ.Témata cvičení:1. Bezpečnost práce v laboratoři.2. Základní dovednosti při měření napětí, proudů a výkonů s analogovými a DMM.3. Měření výkonů 1f, 3f a ss.4. Sčítání harmonických signálů. Součin harmonických signálů.5. Výpočet impedance libovolně sestaveného obvodu z RLC prvků.6. Výpočet ideální kapacity pro kompenzaci zářivkového svítidla - ověření měřením.7. Ukázka základních silových účinků el. a mag. pole.8. Ukázka Faradaiova indukčního zákona v praxi. Rozsviť LED pohybem své ruky.9. Měření na transformátoru. Převodní charakteristika.10. Měření na ss. stroji v motorickém režimu.11. Měření na AM, který je napájený ze sítě.12. Měření na AM, který je napájený z FM.13.-14. Zápočtový test, kontrola referátů z měření.15.-16. Přístrojové vybavení a měření základních veličin.17.-18. Hradla, základní měření, funkce hradel.19.-20. Minimalizace funkce, realizace funkce.21.-22. Klopné obvody a registry.23.-24. Programování mikrokontrolérů .25.-26. Výpočty a měření na tranzistoru.27.-28. Operační zesilovač, měření zesílení, zápočet.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Novák, O., Doležal, I., Nouza, J., Kolář, M. Elektronika, Skriptum TU Liberec, 2001. Uhlíř, I. a kol. Elektrotechnika - návody k laboratorním cvičením. ČVUT FS, Praha, 1998. Nosek, J. Elektrotechnika a průmyslová elektronika. Příklady. VŠST, Liberec, 1991. Zelenka J. Elektrotechnika a průmyslová elektronika.1 vyd. Liberec, 1983, Vysoká škola strojní a textilní v Libereci. 185 s. Zelenka J. Elektrotechnika a průmyslová elektrotechnika pro TF. sv. 2., Elektrické měření. 1 vyd. Liberec, 1980, Vysoká škola strojní a textilní v Libereci. 135 s. Vladař, J., Zelenka, J. Elektrotechnika a výkonová elektronika. SNTL, Praha 1985. Uhlíř,I., a kol. Elektrotechnika. Skriptum ČVUT FS, Praha, 1999. Konečná E. Vybrané statě z elektrotechniky. 1 vyd. Liberec, 2005, Technická.

Požadavky

Na každém cvičení je hodnocena kvalita práce a znalost související problematiky hlavně v návaznosti na přednášky. Každý studen bude chodit na cvičení připravený. Pokud vyučující zjistí, že je student nedostatečně připravený, bude ze cvičení vyloučen. Zápočet je udělen v případě, že student zvládl všechna měření a smysluplně je zpracoval do svého laboratorního deníku, měl 85% docházku a úspěšně absolvoval zápočtové testy (část Elektrotechnika). Zápočet je udělen v případě, že student prokázal splnění úloh cvičení (poznámky v sešitech, dopočítané úlohy, srozumitelné závěry), měl 100% docházku (cvičení je možné po domluvě nahradit) a úspěšně absolvoval zápočtové testy (část Elektronika).Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

Ing. Leoš Beran, Ph.D.Ing. Zbyněk Mader, Ph.D.

Vyučující

Ing. Leoš Beran, Ph.D.Ing. Zbyněk Mader, Ph.D.Ing. Leoš Beran, Ph.D.Ing. Zbyněk Mader, Ph.D.