Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analogová elektronika (MTI / AEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / AEL - Analogová elektronika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pasivní prvky: provedení, značení, parametry, vliv teploty a kmitočtu.2. - 3. Diody: druhy, modely, V-A charakteristiky, statické a dynamické vlastnosti, fotodiody, optrony.4. Usměrňovače.5. Bipolární tranzistor: náhradní obvod, charakteristiky, linearizace, h/y-parametry, dynamické vlastnosti.6. Unipolární tranzistor: druhy, charakteristiky, model, dynamické a spínací vlastnosti.7. Tyristory, diak, triak.8. Elektronické spínače, analogový multiplexer, spínané kapacitory.9. - 10. Zesilovač, parametry, třídy pracovního bodu, dvojčinné zesilovače, Darlingtonovo zapojení, stabilizace pracovního bodu, zpětná vazba, emitorový sledovač.11. Diferenční stupeň, zdroj proudu, proudové zrcadlo, aktivní zátěž.12. - 13. Operační zesilovač: Ideální a reálný OZ (parametry), ofset, drift, dynamické vlastnosti, klasifikace OZ, kompenzace, základní operační sítě.14. Analogové filtry: principy, rozdělení, metodika návrhu.15. Oscilátory: LC, RC a krystalové, podmínky oscilací, rozsah kmitočtu a stabilita, přeladitelnost.16. Klopné obvody (BKO, MKO, AKO), časovače, generátory funkcí, napětím řízené oscilátory.17. - 18. Stejnosměrné napájecí zdroje, stabilizátory a měniče.19. Omezovače, tvarovače, vzorkovací obvody.20. Zobecněná metoda uzlových napětí, analýza obvodů využitím admitanční matice.Cvičení:1. Seznámení s měřicími přístroji.2. Seznámení se zapojováním obvodů v přípravku a měření parametrů diod. Orientace v datasheetech součástek.3. Kmitočtová charakteristika a časová odezva RLC obvodu, stabilizátor se Zenerovou diodou.4. Měření charakteristik NPN tranzistoru.5. Výpočty nastavení stejnosměrných pracovních bodů tranzistorových obvodů.6. Zapojení a měření jednostupňového zesilovače s bipolárním tranzistorem.7. Měření charakteristik unipolárního tranzistoru, výkonový zesilovač a spínač.8. Operační zesilovače I.: základní funkce a základní lineární obvody.9. Operační zesilovače II.: měření vybraných statických i dynamických parametrů.10. Operační zesilovače III.: zapojení a měření horní propusti a Schmittova klopného obvodu.11. Výpočty elektronických obvodů s přechodovými ději.12. Zapojení a měření AKO s OZ a s časovačem.13. Měření integrovaných sériových a paralelních stabilizátorů napětí.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti elektronických součástek a základních analogových funkčních bloků.

Literatura

Neumann, P. - Uhlíř, J. Elektronické obvody. ČVUT. Praha, 1996. Vobecký, J. - Záhlava, V. Elektronika - součástky a obvody, principy a příklady. Praha, Grada, 2000. Láníček, R. Elektronika, obvody - součástky - děje. Praha, BEN, 1998. ISBN 80-86056-25-2.Novák, O. - Nouza, J. - Doležal, I. - Kolář, M. Elektronika. TUL. Liberec, 2001.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, vypracování zpráv z měření.Zkouška: písemná a ústní

Garant

doc. Ing. Milan Kolář, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Milan Kolář, CSc.doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.Ing. Pavel Janduradoc. Ing. Milan Kolář, CSc.