Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost elektrických zařízení (MTI / BEZ*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / BEZ*Z - Bezpečnost elektrických zařízení, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Nebezpečné účinky elektrostatického náboje, stejnosměrných a střídavých proudů a napětí.2. Energetické účinky elektromagnetického pole v obvodech se soustředěnými a rozloženými parametry.3. Metody stínění elektromagnetického pole.4. Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí5. Omezení dotykového napětí v místnostech určených k přímým zásahům na srdci6. Základní přehled ochranných a jistících prvků.7. Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely.8. Nouzové zdroje elektrické energie9. Speciální nouzové zdroje elektrické energie10. Provoz a zkoušení elektrických rozvodů11 Zdravotnické elektrické přístroje, základní požadavky na bezpečný provoz.12 - 14. Přezkoušení podle vyhlášky č. 50/78 Sb. ČÚBP Odborná způsobilost v elektrotechnice pro práci ve zdravotnictvíCvičení:1. Možnosti vzniku el. náboje a základní přehled opatření proti jeho nebezpečným účinkům2. Aplikace základních vztahů pro výpočet účinků elmag. Polí3. Účinky elektrického proudu na lidský organizmus4. Ochrany před nebezpečným dotykem živých a neživých částí el. spotřebičů v sítích TN - C a TN - S, příklady použití5. Jističe, stykače, chrániče, praktické ukázky, zadání samostatného projektu6. Měření vypínací charakteristiky jističe7. Reálný návrh projektu v budově s lékařskými účely8. Vzorová aplikace použití záložních zdrojů elektrické energie, stupně spolehlivosti silnoproudého rozvodu9. Návrh velikosti nouzového zdroje10. Měření izolačního odporu elektrických spotřebičů11. Základní úkony při revizi el. rozvodů a el. Spotřebičů12. - 13. Vyhláška č. 50/78 Sb. ČÚBP Odborná způsobilost v elektrotechnice pro práci ve zdravotnictví14. Kontrola projektů, zápočet

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti a praktické dovednosti v oblasti bezpečnosti práce na elektrickém zařízení jak v běžném tak v lékařském prostředí.

Literatura

Konečná, E., Richter, A. Bezpečnost při práci na elektrických zařízeních, učební text. TUL, Liberec. ČSN EN 60947 Spínací a řídicí přístroje nízkého napětí. ČSN EN 61557-9 Elektrická bezpečnost v nízkonapěťových rozvodných sítích se střídavým napětím do 1000 V a se stejnosměrným napětím do 1500 V. ČSN 33 2000 Bezpečnost elektrických instalací v soustavách nízkého napětí. ČSN 33 2000-5-54 Elektrické instalace nízkého napětí. ČSN 33 2140:1986-10 a TNI 332140:2007-12 Elektrický rozvod v místnostech pro lékařské účely. Fencl, F. Elektrický rozvod a rozvodná zařízení. ČVUT, Praha, 2003.

Požadavky

Zápočet: účast na seminářích, vypracování projektu, písemný test vyhlášky č. 50/78 Sb. ČÚBP

Garant

Ing. Jiří Kubín, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Kubín, Ph.D.Ing. Jiří Kubín, Ph.D.