Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové počítače (MTI / CIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / CIP - Číslicové počítače, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Základní pojmy počítačové technikyStandardní jednoduché a vybrané složené datové typy, datové strukturyOperační paměť počítače, způsoby adresování, ukládání dat v pamětiProcesor, instrukce pro přesuny dat, pro logické operace, aritmetické operace, instrukce pro větvení programuProgram, podprogram, standardní programové konstrukceVstupní-výstupní operace, standardní počítačová rozhraníDisková zařízení, periferieStruktura programového vybaveníOperační systémyAplikační programyVývojové prostředkyNáplň cvičení:Číselné soustavyStandardní datové typyBinární tvar informace uložené v počítači, převodyGrafické adaptéry, práce s video pamětí (textový režim v DOSu), ukázky příslušných programů v PascaluVýstavba programátorského modelu procesoru, registry, paměť, IO prostorVytváření sekvencí instrukcíStavba jednoduchých programových konstrukcíCyklyČasování programuKomunikace se standardními periferiemi

Získané způsobilosti

Úvodní předmět do studia informatických předmětů. Seznámení se základnímipojmy a standardy počítačové techniky. Formáty různých typů informace pro její uložení a zpracování v počítačích. Základní techniky sestavování programu, algoritmizace jednoduchých úloh.

Literatura

Intel. Embedded microcontrollers I. 1990. Nashelsky, L. Introduction to digital technology. John Wiley & Sons, New York, 1983. Jinoch, J. - Müller, K. - Vogel, J. Programování v jazyku Pascal. SNTL Praha, 1988. Šnorek, M. - Richta, K. Připojování periférií k PC. Grada Praha, 1996. Borland. Turbo Pascal, Reference guide. 1989.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce. Složení zkoušky.

Garant

doc. Ing. Petr Tůma, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Tůma, CSc.Ing. Pavel HerajnIng. Marián LamrIng. Tomáš Martinec, Ph.D.Ing. Radek SrbIng. Přemysl SvobodaIng. Pavel TylIng. Martin Vlasák