Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové měřicí systémy (MTI / CMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / CMS - Číslicové měřicí systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do předmětu, programovací jazyk LabVIEW, přehled měřicích systémů.2. Přehled chyb číslicových měřicích systémů a možnosti jejich snížení.3. Číslicové měřicí systémy se sériovým rozhraním RS 232, USB, IEEE 1384, Vlastnosti a charakteristiky.4. Automatizované měřicí systémy se sběrnicí IEEE 488 - GPIB. Ovladače přístrojů, inteligentní virtuální ovladače, knihovna VISA. Systémy VME, VXI.5. Převodníky v multifunkčních deskách. Vlastnosti, parametry, chyby.6. Multifunkční desky, vnitřní zapojení, funkční bloky, druhy, vlastnosti, charakteristiky, parametry, použití. Externí USB moduly.7. Základy zpracování naměřených dat, frekvenční analýzy, přesnosti zpracování a možné chyby.8. Zpracování a úprava dat v časové oblasti, základní charakteristiky, korelační funkce.9. Číslicová filtrace, druhy filtrů FIR,IIR filtry, návrhy a použití v měřicích programech10. Distribuované systémy, sběrnice RS 485, moduly ADAM, druhy, použití, programováníCvičení:1. Úvod do vývojového prostředí LabVIEW, prvky uživatelského rozhraní a jejich vlastnosti.2. Základy LabVIEW - obsluha uživatelského rozhraní, typy proměnných, bločky pro práci s čísly.3. Základy LabVIEW - řízení běhu programu, cykly, větvení.4. Multifunkční karty, úvod do NI-DAQ.5. Multifunkční karty do PC, obsluha NI DAQ v LabVIEW.6. Samostatné práce studentů.7. Samostatné práce studentů.8. Samostatné práce studentů.9. Samostatné práce studentů.10. Dokončování samostatných prací studentů v LabVIEW, prezentace prací, zápočtyV 6. - 10. týdnu studenti aplikují již získané informace z přednášek a předchozích cvičení v samostatných pracích. Předpokládá se, že v této době zvládnou vytvořit programové vybavení a provést měření na dvou typech přípravků.Celkem je 5 typů samostatných úloh zaměřených na různé kombinace analogových a digitálních vstupů a výstupů, časovačů s pomocí multifunkčních karet, prací s počítačovou sítí a zpracování a analýza v LabVIEW.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti číslicových měřicích systémů, komunikace s měřícími přístroji, práce s multifunkčními kartami a distribuovanými systémy včetně moderních metod zpracování naměřených dat..

Literatura

Haas, V. a kol.:. Číslicové měřicí systémy. ČVUT FEL , Praha, 2000. Hlaváč, V., Sedláček, M.:. Zpracování signálů a obrazů. Praha, vydavatelství ČVUT, 2005.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast (fyzická i duševní) na cvičeních, vypracování měřicích programů.Zkouška: písemná a ústní

Garant

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.Ing. Petr FuchsIng. Daniel Hančil