Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (MTI / DAS*Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / DAS*Z - Databázové systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Historie a vývoj databázových systémů, přehled současných nejpoužívanějších DBS. Základní úlohy spojené s hromadným zpracováním dat. Struktura a filozofie databázových systémů. Dvou a tříúrovňová architektura, implementační modely DBS.2.-3. Principy relačních databází, ERD modelování. Základní konstrukty, integritní omezení. Konceptuální datové schéma. Funkční závislosti, normální formy relací.4.-5. Transformace konceptuálního datového modelu do relační databáze. Význam a použití normalizace pro návrh datových struktur, realizace těchto principů v modelovacích case nástrojích. Funkční analýza, Data Flow Diagrams, Data Structure Diagrams. Provázanost datové a funkční analýzy, především vztah ER modelu a DFD.6.-8. Návrh a principy programování aplikací typu klient/server, přehled prostředků pro realizaci klientské části DB-aplikací. Základy jazyka SQL, vybraná množina příkazů, které poskytuje DDL a DML v jazyku SQL podle aktuální normy tohoto jazyka.9.-10 Principy transakčního zpracování dat, ošetření databázových chyb, zvyšování bezpečnosti databázových systému. Návrh a realizace storage procedure, její použití, programování triggrů, jejich význam pro zachování referenční integrity.Náplň cvičení:1.-2. Programování klientské strany databázových aplikací. Návrh aplikačního rozhraní.3.-4. Konceptuální modelování(Case studio)ERD, DFD5.-6. Normální formy, proces normalizace7.-8. SQL DDL, SQL DML9.-10 SQL - uložené procedury a spouště11. Prezentace semestrální práce

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti databázových systémů, získá schopnost algoritmizace úloh hromadného zpracování dat.

Literatura

Pokorný J. Databázová abeceda, Science, 1998. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Ullman L. PHP pokročilé programování pro WWW. SoftPress, 2005. Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Doucek P. Řízení projektů informačních systémů. Professional Publishing, 2004. Šimůnek P. SQL - kompletní kapesní průvodce. Grada, 1999. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora, SoftPress, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Vyřešení zadaného projektu (samostatná semestrální práce).

Garant

Ing. Marián Lamr

Vyučující

Ing. Marián LamrIng. Marián LamrIng. Jana Vitvarová, Ph.D.