Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databáze a tvorba datových skladů (MTI / DAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / DAT - Databáze a tvorba datových skladů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Historie a vývoj databázových systémů, přehled současných nejpoužívanějších DBS. Základní úlohy spojené s hromadným zpracováním dat. Struktura a filozofie databázových systémů. Dvou a tříúrovňová architektura, implementační modely DBS.2.-3. Principy relačních databází, ERD modelování. Základní konstrukty, integritní omezení. Konceptuální datové schéma. Funkční závislosti, normální formy relací.4.-5. Transformace konceptuálního datového modelu do relační databáze. Význam a použití normalizace pro návrh datových struktur, realizace těchto principů v modelovacích case nástrojích. Funkční analýza, Data Flow Diagrams, Data Structure Diagrams. Provázanost datové a funkční analýzy, především vztah ER modelu a DFD.6.-8. Návrh a principy programování aplikací typu klient/server, přehled prostředků pro realizaci klientské části DB-aplikací. Základy jazyka SQL, vybraná množina příkazů, které poskytuje DDL a DML v jazyku SQL podle aktuální normy tohoto jazyka.9.-10 Principy transakčního zpracování dat, ošetření databázových chyb, zvyšování bezpečnosti databázových systému. Návrh a realizace storage procedure, její použití, programování triggrů, jejich význam pro zachování referenční integrity.Náplň cvičení:1.-2. Programování klientské strany databázových aplikací. Návrh aplikačního rozhraní.3.-4. Konceptuální modelování(Case studio)ERD, DFD5.-6. Normální formy, proces normalizace7.-8. SQL DDL, SQL DML9.-10 SQL - uložené procedury a spouště11. Prezentace semestrální práce

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti databázových systémů, získá schopnost algoritmizace úloh hromadného zpracování dat.

Literatura

Pokorný. Databázová abeceda, Science, 1998. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Šimůnek P. SQL - kompletní kapesní průvodce. Grada, 1999. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora, SoftPress, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Vyřešení zadaného projektu (samostatná semestrální práce).

Garant

Ing. Marián Lamr

Vyučující

Ing. Marián LamrIng. Roman Špánek, Ph.D.RNDr. Klára Císařová, Ph.D.Ing. Marián LamrIng. Roman Špánek, Ph.D.