Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové systémy (MTI / DBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / DBS - Databázové systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1.Historie a vývoje databázových systémů, přehled současných nejpoužívanějších DBS. Základní úlohy spojené s hromadným zpracováním dat. 2.Struktura a filozofie databázových systémů. Dvoj a tříúrovňová architektura, implementační modely DBS.3.Principy relačních databází, ERD modelování. Základní konstrukty, integritní omezení. Konceptuální datové schéma. Funkční závislosti, normální formy relací. Transformace konceptuálního datového modelu do relačního databáze.4.-6.Význam a použití normalizace pro návrh datových struktur, realizace těchto principů v modelovacích case nástrojích. Funkční analýza, Data Flow Diagrams, Data Structure Diagrams. Provázanost datové a funkční analýzy, především vztah ER modelu a DFD.7.-9.Návrh a principy programování aplikací typu klient/server, přehled prostředků pro realizaci klientské části DB-aplikací. Základy jazyka SQL, vybraná množina příkazů, které poskytuje DDL a DML v jazyku SQL podle aktuální normy tohoto jazyka. Srovnání použití jazyka SQL na klientské a serverové straně.10.-11.Principy transakčního zpracování dat, ošetření databázových chyb, zvyšování bezpečnosti databázových systému.Komunikace mezi procesy, návrh a realizace storage procedure, její použití, programování triggrů, jejich význam pro zachování referenční integrity. Distribuované transakce. Zobecněné transakční zpracování, dvoufázový potvrzovací protokol.12.-14.Základní informace o postrelačních databázích, principy objektového modelování, specifikace jazyka UML, základní syntaxe, přehled používaných modelů - class model, use case model, sequence, colaboration model, activity model, state chart model, component a development model, použití návrhových vzorů v návrhu a programování. Vztah objektů a dat v hybridních systémech, zásady pro návrh DB z modelu tříd, mapování vztahů: gen-spec, agregace, asociace atd. Relační databázove a objektově orientované modely ve vztahu k normalizaci databáze. Reverse mapování z hotového datového modelu do objektů.Náplň cvičení:Programování klientské strany databázových aplikací. Návrh aplikačního rozhraní, použití základních databázových funkcí - procvičení přístupů k různým datovým zdrojům a následné zobrazování standardními zobrazovacími technikami.Programování základních databázových funkcí jako jsou vyhledávácí a třídící algoritmy a jejich realizace v DBS, různé způsoby agregace a vyhodnocování dat, návrh tiskových sestav.Podpůrná grafika v rozhraní aplikace i výstupních sestavách.Realizace dotazů a programování v jazyku SQL.Principy UML.Zadání projektu - samostatná semestrální práce.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti databázových systémů, získá schopnost algoritmizace úloh hromadného zpracování dat.

Literatura

Pokorný J. Databázová abeceda, Science, 1998. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Šimůnek P. SQL - kompletní kapesní průvodce. Grada, 1999. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora, SoftPress, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Vyřešení zadaného projektu (samostatná semestrální práce).

Garant

Ing. Roman Špánek, Ph.D.Ing. Jana Vitvarová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Špánek, Ph.D.Ing. Jana Vitvarová, Ph.D.Ing. Marián LamrIng. Pavel TylIng. Jana Vitvarová, Ph.D.