Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové a grafické aplikace (MTI / DGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / DGA - Databázové a grafické aplikace, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: 1. Vymezení oblasti počítačové grafiky, vizualizace dat, hardwarové prostředky počítačové grafiky2. Algoritmy PG a jejich složitost, návrh a řešení některých vybraných geometrických algoritmů, matematický aparát pro počítačovou grafiku, homogenní souřadnice, geometrické transformace obrazu E2 a E3, grafické knihovny3. Křivky v PG, základní vlastnosti, použití a smysl parametrického vyjádření, interpolační a aproximační metody používané v PG pro modelování křivek a ploch4. Barvy v počítačové grafice, barevné modely, některé kompresní metody používané pro zpracování rastrového obrazu, vektorové a rastrové grafické formáty.5. Fraktály a jejich uplatnění v praxi a IT světě6. Zpracování hromadných dat. Tvorba databázových aplikací, datová a funkční analýza. Návrh datových struktur a uživatelského rozhraní pomocí databázových ovládacích prvků7. Realizace základních operací nad hromadními daty, použití dotazů a jazyka SQL. Složitější datové struktury a zajištění referenční integrity, kaskádní operace. Význam a definice datového slovníku, zpracování chybových stavů v databázové aplikaci, transakce a zotavení dat po havárii systému.Náplň cvičení:1.-14. Cvičení na konkrétních příkladech z oblasti počítačové grafiky a databází podporují přednášenou látku. Probíhají v počítačové učebně s důrazem na samostatnou práci studentů. Aplikace se vytváří ve Win32.

Získané způsobilosti

Student získá především praktické dovednosti z oblasti aplikace základních principů počítačové grafiky a stavby a filozofie databázových sytémů.

Literatura

nullSkála V. Algoritmy počítačové grafiky I. - III. ZČU Plzeň. Pokorný J. Databázová abeceda. Science, 1998. Rychlík J. Databázové systémy I. učební text, ZČU, 1992. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Žára J., Beneš B., Felkel P. Moderní počítačová grafika. Computer Press, 1988. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora. SoftPress, 2000. Lacko L. SQL Hotová řešení. Computer Press, 2003.

Požadavky

Vyřešit komplexně 6 vybraných úloh podle podrobného návodu, který studenti dostanou na začátku semestru. Úlohy jsou orientované do oblasti počítačové grafiky a databázových systémů.Předpokládá se znalost základního kurzu matematiky, zejména se očekává zručnost a dobrá orientace v lineární algebře a matematické analýze. Dále se navazuje na základy programování ve Win32.

Garant

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.RNDr. Klára Císařová, Ph.D.