Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Datové struktury a databáze (MTI / DSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / DSD - Datové struktury a databáze, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: 1. - 2. Popis základních struktur souborů, porovnání jejich vlastností arozřazení jejich použití dle použitých metrik3. Základní datové struktury používané pro indexaci v databázích4. Popis stromové struktury ISAM5. Popis stromové struktury B+ stromu6. Principy Hash datových struktur a jejich možné použití pro indexaci vdatabázích7. Další datové struktury používané v komerčních relační databázích8. Základy relačních databází9. Normalizace a normální formy relačních databází10. Dekompozice a syntéza při návrhu relačních databází11. Úvod do jazyka SQL12. Vytváření databázových objektů pomocí SQL13. Manipulace s daty a databázovými objekty pomocí SQL14. Java Persistence APICvičení:1. - 2. Porovnání různých struktur souborů z pohledu použití pro uložení dat3. - 5. Implementace B+ stromové struktury v jazyce Java6. - 7. Implementace Hash indexu v jazyce Java8. - 11. Normalizace návrh databáze v relačním modelu11. - 13. Realizace dotazů a programování v jazyku SQL.14. Použití Java Persistence API pro tvorbu databázových aplikací v jazyceJava

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti databázových systémů, získá schopnost algoritmizace úloh hromadného zpracování dat.Předmět klade důraz na význam datových struktur pro algoritmizaci a následné počítačové zpracování složitějších problémů zejména v matematickém modelování. Seznámí studenty s možným využitím databázových systémů v této oblasti a jejich aplikaci ve speciálních informačních DB systémech jako jsou například systémy GIS. V oblasti datového modelování bude paralelně používaný některý z dostupných CASE systémů strukturovaných a objektových.

Literatura

Pokorný J. Databázová abeceda. Science, 1998. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. nullUllman L. PHP pokročilé programování pro WWW. SoftPress, 2005. Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Doucek P. Řízení projektů informačních systémů. Professional Publishing, 2004. Šimůnek P. SQL - kompletní kapesní průvodce. Grada, 1999. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora. SoftPress, 2000, 2000.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Vyřešení zadaného projektu (samostatná semestrální práce).

Garant

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.RNDr. Klára Císařová, Ph.D.Ing. Pavel Tyl