Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika (MTI / ELK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ELK - Elektronika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Nejistoty měření.Standardní a Schottky spínací diody. Zenerova dioda, LED, optron a jejich použití.Bipolární a unipolární tranzistory: funkce, charakteristiky, základní režimy a parametry.Tranzistorový zesilovač a spínač. Dynamické parametry. Tvarovače, omezovače a převodníky úrovní signálů.Vnitřní zapojení a charakteristiky hradel různých technologií logických obvodů (úrovně, vstupy, výstupy, statický a dynamický proudový odběr, zpoždění).Klasifikace polovodičových pamětí a zapojení paměťových buněk.Časovací klopné obvody a generátory hodinového signálu.Ideální operační zesilovač a vybrané obvody z něj sestavené.A/D a D/A převodníky.Rušení a šum.Náplň cvičení:Seznámení s měřicím vybavením (měřicí ústředna, regulovaný zdroj, digitální osciloskop, funkční generátor, zapojovací přípravek, stavebnice DOMINO).Zpracování přímých i nepřímých měření s určením nejistoty.Měření na diodách.Měření charakteristik NPN a MOSFET tranzistorů.Měření tranzistorového zesilovače a spínače.Měření charakteristik hradel různých technologií (LS, HC, HCT).Měření základních zapojení s operačním zesilovačem.Zapojení a měření A/D převodníku.Výpočty vybraných obvodů (stejnosměrných i v časové doméně).Simulace obvodů (OrCAD PSpice).

Získané způsobilosti

Pochopení realizace obvodů na elektronickém principu. Schopnost návrhu jednoduchých obvodů úpravy signálů.

Literatura

Doležal, I. a kol. Analogová elektronika. Liberec, 2014. ISBN 978-80-7494-136-8.Novák, O. a kol. Číslicová elektronika. Liberec, 2014. ISBN 978-80-7494-137-5.Neumann, P., Uhlíř, J. Elektronické obvody a funkční bloky 1. ČVUT, Praha, 1999. Neumann, P., Uhlíř, J. Elektronické obvody a funkční bloky 2. ČVUT, Praha, 2001. Láníček, R. Elektronika - obvody, součástky, děje. BEN, Praha, 1998. Vobecký, J., Záhlava, V. Elektronika - součástky a obvody, principy a příklady. Praha, Grada, 2000.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, vypracování zpráv z měření. Zkouška: písemná

Garant

doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.