Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické obvody a komponenty (MTI / EOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / EOK - Elektronické obvody a komponenty, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Teoretická příprava k měření vybraných elektronických obvodů.2. Rušení a šum v elektronických obvodech.3. Simulace elektronických obvodů.4. Druhy modulací.5. Základní obvody radioelektroniky a speciální obvody měřicí techniky I (zesilovače, směšovače, demodulátory)6. Základní obvody radioelektroniky a speciální obvody měřicí techniky II (PLL, syntezátory kmitočtu, oscilátory)7. Radiový přenos a principy radiových přijímačů.8. Návrh zakázkových obvodů.9. - 11. Popis systémů pomocí jazyka VHDL (principy, popis základních bloků).12. Programovatelná hradlová pole.13. Zásady návrhu elektronických systémů.14. Návrh snadno testovatelných obvodů.Cvičení:1. Opakování zapojování a měření obvodů:Měření doby zpětného zotavení diody a krystalového oscilátoru.2. Měření sigma-delta A/D převodníku a pulzního D/A převodu.3. Měření dvojitě vyváženého směšovače.4. Měření obvodu fázového závěsu.5. OrCAD PSpice: Kreslení schématu a zadání simulace, simulace vybraných obvodů.6. OrCAD PSpice: Samostatně prováděná simulace vybraných obvodů.7. OrCAD PSpice: Předvedení úlohy a dokumentace.8. Návrhový systém Quartus II, metodika návrhu9. Popis kombinačních logických obvodů v jazyce VHDL10. Popis sekvenčních logických obvodů v jazyce VHDL11. Popis stavových automatů v jazyce VHDL12. - 14. Samostatná práce - návrh synchronního elektronického systému.

Získané způsobilosti

Získané znalosti o elektronických prvcích a obvodech a osvojení si principů základních funkčních bloků uplatní absolvent při konstrukci moderních analogových i číslicových elektronických systémů. Zvládne rovněž úplnou metodiku návrhu programovatelných zakázkových integrovaných obvodů.

Literatura

Pinker, J., Poupa, M. Číslicové systémy a jazyk VHDL. BEN, Praha, 2006. ISBN 80-7300-198-5.Neumann, P., Uhlíř, J. Elektronické obvody. ČVUT, Praha, 1996. Láníček, R. Elektronika, obvody - součástky - děje. BEN, Praha, 1998. ISBN 80-86056-25-2.Žalud, V. Moderní radioelektronika. BEN, Praha, 2002. Kolouch, J. Programovatelné logické obvody a modelování číslicových systémů v jazycích ABEL a VHDL. VUT, Brno, 2000.

Požadavky

Zápočet:Aktivní účast na cvičeních, vypracování zpráv z měření, návrh a odladění programu pro hradlové pole.Zkouška: písemná

Garant

doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.doc. Ing. Milan Kolář, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.doc. Ing. Milan Kolář, CSc.doc. Ing. Ivan Doležal, CSc.doc. Ing. Milan Kolář, CSc.