Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika jako praktická filozofie (MTI / EPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / EPF - Etika jako praktická filozofie, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Filozofie a její systém; etika jako filozofie praktická (pro náš všední den)2. Tři velikáni na úsvitu filozofie (Sókratés, Platón, Aristotelés), odbočka do historie3. Morálnost a mravnost; mravní norma; správné a nesprávné (odmítání etiky)4. Ctnost jako trvalý dobrý zvyk a "základ republiky" (byly staré časy ctnostnější?)5. Svědomí (a odpovědnost) - naše první setkání s etickou kategorií6. Štěstí a smysl života, vrcholná témata etiky7. Etika a ekologie8. Politická etika (je čirým fantazírováním?)9. Jak nahlížet na krizi společnosti (faktory stupňující krizi)10. Tázání po bohu náleží do filozofie (duchovnost, bůh, víra, náboženství a církev)

Získané způsobilosti

Student s technickým zaměřením se učí přemýšlet a orientovat v kategoriích jako jsou bytí a jsoucí, svět a skutečnost, člověk a společenství, dobro a zlo, pravda a poznání a pod.

Literatura

Kohák, Erazim. Člověk, dobro a zlo. Praha: Ježek 1993. ROBINSON, B. - GARRAT, CH. Etika. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-941-0.NESVADBA, P. Filosofie a etika. Plzeň: Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-92-X.BREZINKA, W. Filozofické základy výchovy. Praha, 1996. Blecha, I. Filozofie: základní problémy. Olomouc, 1994. Dupré, B. Filozofie, 50 myšlenek, které musíte znát. Český Těšín: Slováry, 2010. nullnullKohák, E. Svoboda, svědomí, soužití: kapitoly z mezilidské etiky. Praha: SLON, 2004. MCINTYRE, A. Ztráta ctnosti : k morální krizi současnosti. Praha: OIKOYMENH, 2004.

Požadavky

Požadavky pro zápočet: aktivní účast na přednáškách, požadována je i znalost odpřednášené látky.

Garant

PhDr. Jan Šolc

Vyučující

PhDr. Jan Šolc