Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika rizik v technice (MTI / ERT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ERT - Ekonomika rizik v technice, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do problematiky, vymezení oblasti řešených rizik v technice.2. Ekonomické pojmy a jejich obsah pro technická řešení - spotřeba výrobních faktorů, náklady a jejich specifika.3. Ekonomika a podnikání v technických oborech - výsledek činnosti výnosy a zisk, financování podniku.4. Ekonomika a podnikání v technických oborech - Investice a jejich posuzování.5. Management technických a ekonomických rizik.6. Hodnocení životního cyklu technických zařízení a systémů.7. Technologie a rizika pro životní prostředí.8. Ekonomika životního prostředí a technologická efektivnost.9. Technologie a rizika pro lidské zdraví.10. Ekonomika zdraví a hodnocení technologií.11. Pojišťovnictví a sdílení rizik.12. Legislativa a její dopad na technologickou a ekonomickou efektivnost.13. Certifikace a patenty v technice.14. Manažerské rozhodování.CvičeníProcvičení praktických úloh nazvazujících na přednášenou problematiku.1. Kalkulace nákladů, druhy nákladů u technických procesů a zařízení.2. Výsledek činnosti podnikání v informatice a logistice - tržby, výnosy, zisk, podíl na trhu.3. Časový faktor v technicko-ekonomických projektech - úrokový počet, diskontní míra.4. Cash flow a finanční zdraví.5. Hodnocení efektivnosti investic.6. Případové studie na životní cyklus výrobku.7. Kvantifikace rizika - matice rizik.8. Kvantifikace ekologických škod.9. Kvantifikace změny úrovně zdraví.10. Bezpečnost práce na pracovišti.12. Druhy pojištění a zajištění v logistice.13. Certifikace nezávadnosti u technických řešení.14. Manažerské rozhodování - rozhodování za rizika a nejistoty.

Získané způsobilosti

Postupným seznámením s klíčovými ekonomickými pojmy si studenti osvojí principy ekonomického hodnocení efektivnosti technických procesů a zařízení. Dále budou studenti obeznámeni s metodami a postupy ekonomického vyjádření rizik ze širšího okolí.

Literatura

HNILICA, J. a FOTR, J.:. Aplikovaná analýza rizika. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2560-4.P. RICCI, P.:. Environmental and Health Risk Assessment and Management: Principles and Practices. Springer, 2006. ISBN 978-14-020-3775-7.FOTR, J. a SOUČEK, I.:. Investiční rozhodování a řízení projektů. Praha: Grada Publishing, 2010. ISBN 9788024732930.BLAŽEK, L.:. Management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3275-6.HRŮZOVÁ, H.:. Manažerské rozhodování. Praha: Vysoká škola ekonomie a managementu, 2011. ISBN 978-80-86730-74-5.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních a úspěšné obhájení semestrální práce. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

Ing. Julie Volfová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Julie Volfová, Ph.D.Ing. Julie Volfová, Ph.D.