Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování elektrotechnických systémů (MTI / ESY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / ESY - Projektování elektrotechnických systémů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Představení CAE návrhových systémů pro konstruování v elektrotechnice a popis jeho struktury.2. Požadavky na elektrický silnoproudý a slaboproudých rozvod. Rozdělení silnoproudých zařízení. Druhy elektrických rozvodů.3. Typy vyráběných vodičů. Dimenzování vodičů. Odolnost vodičů proti účinkům zkratových proudů. Barevné značení vodičů.4. Teorie elektrických ochran. Rozdělení ochran a jejich značení. Selektivita jištění.5. Elektrické ochrany v rozvodu nn. Pojistky, jističe, nadproudová relé, chrániče, jištění elektrických vedení. Jištění elektrických motorů.6. Přepěťové ochrany elektrických zařízení nn a datových vedení.7. Návrh ovládání zařízení a vlastnosti ovládacích prvků. Rozvaděčové měřicí přístroje. Uživatelská přívětivost.8. Spínací přístroje a stykače, parametry, specifikace.9. Napájecí zdroje, rozdělení. Vlastnosti sítě nízkého napětí. Návrh velikosti napájecího zdroje.10. Chlazení elektrických zařízení a rozvaděčů. Druhy a nároky na pasivní a aktivní chladicí systémy s filtrací nebo bez filtrace chladícího média.11. Výroba a montáž rozvaděčů nn. Zkoušení rozvodných zařízení.12. Rozvody v budovách a průmyslových závodech. Uzemňování v rozvodech elektrické energie.13. Tvorba dokumentace elektrických zařízení. Uživatelské příručky.14. Problémově orientované počítačové programy usnadňující dimenzování, např.: jištění zařízení, jištění vedení, správu dokumentace.Cvičení:1. Prezentace nástrojů a možností CAE systému Eplan. Ukázka dalších elektrotechnických orientovaných počítačových programů podporující správné dimenzování.2. - 6. Společné řešení výukového projektu pod vedením učitele. Zvládnutí systému Eplan.7. Zadání samostatného projektu k řešení.8. - 13. Řešení zadaného projektu.14. Zápočet

Získané způsobilosti

Student získá základy tvorby elektronické dokumentace jak po teoretické tak praktické stránce za použití moderního CAD/CAE systému ePLAN. Studenti si procvičí zvládnutí jednoduchého samostatného projektu.

Literatura

Kříž, M. Dimenzování a jištění elektrických zařízení, tabulky a příklady. IN-EL, Praha, 2001. Fencl, F. Elektrický rozvod a rozvodná zařízení. ČVUT, Praha, 2003. Tkotz Klaus a kol. Fachkunde Elektrotechnik. 23. ed. Europa-Lehrmittel, 2006. ISBN 3808531576.Kříž, M. Montáž a připojování elektrických přístrojů. IN-EL, Praha, 1999. Honys, V. Ochrana před úrazem elektřinou. IN-EL, Praha, 1999. Rous, Z. Přepěťové ochrany v elektrotechnických zařízeních do 1000 V. IN-EL, Praha, 1999. Csirik, V. a kol. Výroba a montáž rozvaděčů nízkého napětí. IN-EL, Praha, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na laboratorních cvičeních - vypracování a obhájení samostatného projektu.Opisování projektů nebo jejich částí bude považováno za hrubé porušení studijních pravidel a student (opisující i ten co referát poskytl) ztratí nárok na udělení zápočtu.Zkouška: ústní

Garant

Ing. Miroslav Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Novák, Ph.D.Ing. Martin Diblík, Ph.D.Ing. Miroslav Novák, Ph.D.