Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální techniky (MTI / EXT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / EXT - Experimentální techniky, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Experiment jako jedna ze základních metod pro získání poznatků o fyzikálním procesu.2. Stanovení cílů, kterých má být provedením experimentu dosaženo. Technické možnosti a ekonomika řešení.3. Etapy experimentu. Návrh postupu s ohledem na možnosti výskytu nepředvídaných komplikací při realizaci experimentu.4. Analýza sledovaného problému. Volba vhodné strategie při realizaci experimentu.5. Eliminace rušivých vlivů působících na experiment.6. Návrh experimentálního pracoviště. Výběr vhodné metodiky a přístrojové techniky. Fyzické sestavení experimentální úlohy.7. Problematika vlastního měření. Kalibrace a oživování jednotlivých částí měřících řetězců. Provedení opakovaných měření.8. Využití výpočetní techniky pro řízení experimentu a sběr naměřených dat. Tvorba software pro měřicí účely.9. Graficky orientovaný vývojový systém LabView. Filosofie a vlastnosti systému, popis vývojového prostředí, odlišnosti od jiných systémů.10. Základy programování v prostředí LabView. Základní programovací prostředí a prostředky.11. Tvorba virtuálních přístrojů. Prostředky pro ladění programů.12. Tvorba uživatelských funkcí v prostředí LabView. Globální proměnné. Sdílení dat mezi úlohami, multitasking.13. Vyhodnocení výsledků experimentu. Určení nejistot výsledků měření. Hledání příčin eventuálních nesrovnalostí ve výsledcích.14. Návrh úprav a variací experimentálního procesu pro opakovaná měření. Verifikace výsledků.Cvičení:Měření ztrátového tepelného výkonu elektrických obvodových prvků.Měření charakteristik polovodičových součástek.Experiment s ekologickým zdrojem energie, měření na solárním panelu.Měření kinematických veličin s využitím inkrementálních snímačů a speciálního měřicího zařízení.Identifikace rychlostního servopohonu.

Získané způsobilosti

Absolventi využijí získané znalosti v praxi při řešení vědeckovýzkumných úkolů, inženýrských aplikací i při verifikaci teoretických poznatků a numerických modelů.

Literatura

www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/LabView.htmlSpurk J.H.:. Fluid Mechanics, Problems and Solutions. Springer Verlag, Berlin, 1997.

Požadavky

Vypracování laboratorních úloh, získání zápočtu.

Garant

doc. Ing. Miroslav Svoboda

Vyučující

Ing. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIPIng. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIP