Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické a databázové aplikace (MTI / GDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / GDA - Grafické a databázové aplikace, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: 1. Vymezení oblasti počítačové grafiky, vizualizace dat, hardwarové prostředky počítačové grafiky2. Algoritmy PG a jejich složitost, návrh a řešení některých vybraných geometrických algoritmů, matematický aparát pro počítačovou grafiku, homogenní souřadnice, geometrické transformace obrazu E2 a E3, grafické knihovny3. Křivky v PG, základní vlastnosti, použití a smysl parametrického vyjádření, interpolační a aproximační metody používané v PG pro modelování křivek a ploch4. Barvy v počítačové grafice, barevné modely, některé kompresní metody používané pro zpracování rastrového obrazu, vektorové a rastrové grafické formáty.5. Fraktály a jejich uplatnění v praxi a IT světě6. Zpracování hromadných dat. Tvorba databázových aplikací, datová a funkční analýza. Návrh datových struktur a uživatelského rozhraní pomocí databázových ovládacích prvků7. Realizace základních operací nad hromadními daty, použití dotazů a jazyka SQL. Složitější datové struktury a zajištění referenční integrity, kaskádní operace. Význam a definice datového slovníku, zpracování chybových stavů v databázové aplikaci, transakce a zotavení dat po havárii systému.Náplň cvičení:1.-14. Cvičení na konkrétních příkladech z oblasti počítačové grafiky a databází podporují přednášenou látku. Probíhají v počítačové učebně s důrazem na samostatnou práci studentů. Aplikace se vytváří ve Win32.

Získané způsobilosti

Student získá především praktické dovednosti z oblasti aplikace základních principů počítačové grafiky a stavby a filozofie databázových sytémů.

Literatura

nullSkála V. Algoritmy počítačové grafiky I. - III. ZČU Plzeň. Pokorný J. Databázová abeceda. Science, 1998. Rychlík J. Databázové systémy I. učební text, ZČU, 1992. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Žára J., Beneš B., Felkel P. Moderní počítačová grafika. Computer Press, 1988. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora. SoftPress, 2000. Lacko L. SQL Hotová řešení. Computer Press, 2003.

Požadavky

Vyřešit komplexně 6 vybraných úloh podle podrobného návodu, který studenti dostanou na začátku semestru. Úlohy jsou orientované do oblasti počítačové grafiky a databázových systémů.Předpokládá se znalost základního kurzu matematiky, zejména se očekává zručnost a dobrá orientace v lineární algebře a matematické analýze. Dále se navazuje na základy programování ve Win32.

Garant

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Klára Císařová, Ph.D.doc. Ing. Jiřina Královcová, Ph.D.RNDr. Klára Císařová, Ph.D.doc. Ing. Dalibor Frydrych, Ph.D.doc. Ing. Jiřina Královcová, Ph.D.