Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identifikace dynamických systémů (MTI / IDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / IDS - Identifikace dynamických systémů, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Lineární a nelineární, časově neproměnné dynamické systémy.2. Charakteristiky soustav prvního a druhého řádu.3. Matematicko fyzikální modelování dynamických systémů. Stavový popis systému a přenos systému. Příklad kmitavého dynamického systému.4. Stochastické signály a jejich charakteristiky: korelační funkce, kovariance, frekvenční spektrum, výkonová spektrální hustota. Filtrace stochastického signálu.5. Identifikace spojitých lineárních a nelineárních systémů optimalizačními metodami.6. Diskrétní modely lineárních systémů a jejich identifikace.7. Návrh PID regulátoru pro lineární kmitavý dynamický systém.8. Průchod stochastického signálu lineárním systémem.9. Metody výpočtu frekvenčních spekter a výkonových spektrálních hustot.10. Matematicko fyzikální model nelineárního hydraulického systému.11. Matematicko fyzikální model nelineárního pneumatického systému.12. Lineární dynamický systém s více vstupy a více výstupy (MIMO - Multi Input, Multi Output).13. Identifikace lineárního dynamického systému s více vstupy a více výstupy.14. Opakování vybraných částí přednesených a procvičených témat.Cvičení:1. Matlab, práce s maticemi, komplexními čísly, grafy 2D a 3D, optimalizační metody.2. Zobrazení přechodových a frekvenčních charakteristik soustav prvního a nekmitavých soustav druhého řádu - vypracování programu.3. Zobrazení přechodových a frekvenčních charakteristik kmitavých soustav druhého řádu - vypracování programu.4. Měření v laboratoři na kmitavé dynamické soustavě.5. Matematicko fyzikální model změřené dynamické soustavy - vypracování programu.6. Identifikace spojitého přenosu změřené dynamické soustavy - vypracování 1. části programu.7. Identifikace spojitého přenosu změřené dynamické soustavy - vypracování 2. části programu.8. Identifikace diskrétního přenosu změřené dynamické soustavy - vypracování programu.9. Seřízení PID regulátoru pro kmitavý dynamický systém - vypracování programu.10. Ukázka měření na nelineární dynamické soustavě v laboratoři. Převzetí dat z provedených měření.11. Výpočet frekvenčních spekter, výkonových spektrálních hustot a přibližných frekvenčních charakteristik ze změřených dat na nelineární dynamické soustavě - vypracování 1. části programu.12. Výpočet frekvenčních spekter, výkonových spektrálních hustot a přibližných frekvenčních charakteristik ze změřených dat na nelineární dynamické soustavě - vypracování 2. části programu.13. Výpočet frekvenčních spekter, výkonových spektrálních hustot a přibližných frekvenčních charakteristik ze změřených dat na nelineární dynamické soustavě - vypracování 3. části programu.14. Opakování vybraných částí přednesených a procvičených témat.

Získané způsobilosti

Student uplatní získané znalosti při sestavování a upřesňování matematických modelů technických dynamických systémů. Vytvořené matematické modely dynamických systémů využije při návrzích řídicích systémů v energetice, ve strojírenství, v chemickém, ve sklářském, v leteckém a v automobilovém průmyslu. Student získané principy matematického modelování může použít i při optimalizaci a zvyšování technické úrovně a kvality širokého sortimentu technických výrobků.

Literatura

Soukup J. Identifikace soustav. 1. vydání. Skripta ČVUT, Fak. strojní, 2000, http://web.cvut.cz/ph/. nullNoskievič P. Modelování a identifikace systémů. Montanex a.s., 1999, ISBN 80-7225-030-2. Havlena V., Štecha J. Moderní teorie řízení. 2. vydání. Skripta ČVUT, Fak. elektrotechnická, 2000, http://novell.felk.cvut.cz/~stecha.control/, http://web.cvut.cz/ph/. Ljung L. System Identification. Theory for the User. Second Edition. Prentice Hall PTR, 1999, ISBN 0-13-656695-2. null

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních.Zkouška: Ústní s předvedením jednoho vybraného Matlab programu, který byl vypracován v průběhu semestru.

Garant

doc. Ing. Bedřich Janeček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bedřich Janeček, CSc.doc. Ing. Bedřich Janeček, CSc.