Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inteligentní roboty (MTI / IRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / IRO - Inteligentní roboty, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do oboru. Úrovně programování úloh. Konfigurační prostor.2. Překážky v prostoru a jejich reprezentace.3. Hrubé plánování pohybu, zobecněné Voronoiho diagramy.4. Heuristické plánování pohybu.5. Přesné plánování pohybu robotů.6. Predikátová logika, popis situací pomocí logiky.7. Rezoluční princip, důkazy pomocí rezoluce, využití pro umělou inteligenci.8. Řešení úloh v robotice, systém GPS.9. Situační kalkul.10. Systém Strips a jeho užití.11. Systém Planner a obecná teorie plánování akcí.12. Obecná teorie plánování akcí - pokračování.13. Plánování úloh. Zdrojové, lokální a globální scény.14. Analýza scény, simulace.Cvičení:1. Školení o bezpečnosti práce v laboratoři..2. Programování robotů, úvod do systému Robot-Studio.3. Realizace prvního klasifikovaného programu.4. Praktické nastavování rychlostí a přesností pohybu ramen.5. Počítačová simulace pohybu v prostoru s překážkami.6. Realizace druhého klasifikovaného programu pro roboty.7. Užití rezoluční metody na praktických příkladech.8. Systém GPS v praktických úlohách.9. Situační kalkul a jeho využití na konkrétních příkladech.10. Využití systému Strips.11. Vytvoření třetího klasifikovaného programu na robotech.12. Pokračování v tvorbě programu a jeho ladění.13. Analýza globální scény pracoviště - praktický příklad.14. Analýza pracoviště a plánování úloh. Získávání zápočtů.

Získané způsobilosti

Student získá schopnosti v navrhování, zjednodušování a úpravách konečných automatů, včetně ověřování správnosti návrhu a to i ve velmi komplikovaných případech. Dále bude umět navrhnout a verifikovat nejrůznější typy gramatik, provádět syntaktickou analýzu.

Literatura

Winston, P. Artificial Intelligence, Addison-Wesley Publ. Co., Reading, Mass., second edit., 1992. Rich, E. - Knight, K. Artificial Intelligence-Second Edition. McGraw Hill, Inc. New York, 1991. Kárník L., Novák, Marcinčin J. Biorobotická zařízení. Nakl. Márfy Slezsko, 1999. Haralick R. M., Shapiro L. G. Computer and Robot Vision. Volume I, (II). Addison Wesley, Reading, Ma., 1992 (1993). Abidi M. A., Gondzales R. C. Data Fusion in Robotics and Machine Vision. Academic Press, Harcourt Brace Janovich Publ., Boston, 1992. Schlesinger M. I., Hlaváč V. Deset přednášek z teorie statistického a strukturálního rozpoznávání. Vydavatelství ČVUT, Praha 1999. Glorioso R. M., Osorio F. C. Colon. Engineering Intelligent Systems. Digital Press-Digit. Equip. Corp. USA, 1980. Lukasová, A. Formální logika v umělé inteligenci. Brno, Computer press, 2003. Schilling, R. J. Fundamentals of Robotics. Analysis and Control. Prentice Hall, Englewood Cliffts, New Jersey,1990. Kotek, Z. a kol. Metody rozpoznávání a jejich aplikace. Academia, Praha 1993. Horn B. K. Robot Vision. McGraw-Hill Book Company, New York and The MIT Press, 1986. Canudas de Win C., Siciliany B., Bastin G. Theory of Robot Control. Springer-Verlag, London, 1996. Drozdová V., Záda V. Umělá inteligence a expertní systémy. VŠST Liberec, 1991. Mařík, V. a kol. Umělá inteligence, 1.-4. díl. Academia, Praha, 1993, 1997, 2000, 2003.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.Ing. Jan Strnaddoc. Mgr. Ing. Václav Záda, CSc.