Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kódování a šifrování (MTI / KAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / KAS - Kódování a šifrování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Přenos a archivace dat, definice kódování, vlastnosti a klasifikace kódů2. Kritérium dekódovatelnosti, princip lineárních kódů3. Minimální kódy, Huffmanův kód, princip kompresních algoritmů4. Bezpečnostní kódy, Princip dekódování a korekce chyb5. Redundance dat, zabezpečení dat paritou, repetiční kódy6. Cyklické kódy.7. Hammingův bezpečnostní kód, rozšířený Hammingův kód8. Kryptografie, všeobecná pravidla, definice kryptografických systémů9. Symetrické a asymetrické šifrovací algoritmy10. Symetrické šifrovací algoritmy, DES, SkipJack, princip zřetězení bloků, předávání klíčů11.-12. Šifrovací algoritmy s veřejným klíčem, princip algoritmu RSA13.-14. Hash funkce, aplikace, princip elektronického podpisu a certifikátuNáplň cvičení:Obsahem cvičení je realizace algoritmů v programovacím jazyce C nebo C++ ve vybraném vývojovém prostředí. Algoritmy realizované v průběhu semestru sledují průběžně témata, která jsou obsahem přednášek. Každý student navíc v průběhu semestru vypracovává samostatnou semestrální práci.1.-2. Vývojové prostředí Microsoft Visual Studio3.-4. Sestaveni Huffamnova minimálního kódu pro datový soubor5.-6. Dekódování Huffmanova minimálního kódu7.-8. Kódování datového souboru rozšířeným Hammingovým kódem9.-10. Dekódování a korekce chyb Hammingova rozšířeného kódu11.-12. Šifrováni a dešifrování datového souboru algoritmem SkipJack13.-14. Výpočet otisku datového souboru algoritmem SHA1

Získané způsobilosti

Studenti získají základní vědomosti pro realizaci vlastních řešení datové komunikace, aplikaci algoritmů pro kódování, kompresi a šifrování dat.

Literatura

Černý Ján. Entropia a informácia v kybernetike. Alfa Praha, 1981. Adámek. Kódování. SNTL Praha, 1969. Adámek. Kódování a teorie informace. ČVUT Praha, 1991. Grošek O., Porubský Š. Šifrovanie. Grada Praha, 1992.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce. V rámci písemné části zkoušky je požadováno zapsat algoritmy 2 zadaných úloh a zodpovězení teoretických otázek. Pro úspěšné složení zkoušky je třeba znát základní principy lineárních kódů, vybraných bezpečnostních a minimálních kódů, princip běžných kompresních algoritmů, principy šifrování dat a zvládnout zápis algoritmů pro kódování, dekódováni a šifrování dat s použitím programovacího jazyka C nebo C++. Zápis algoritmu je požadován buď v rámci uceleného programu, nebo v podobě obecné procedury či funkce.Praktická znalost práce s počítačem.

Garant

Ing. Jaroslav Buchta

Vyučující

Ing. Jaroslav BuchtaIng. Jaroslav BuchtaIng. Jan Loufek