Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z etiky (MTI / KET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / KET - Kapitoly z etiky, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1.-2. Filozofie jako péče o dušiVe filozofii si připadám jako barbar v Athénách. ValéryCo je filozofie; proč a kdy filozofujeme; místo etiky v systému filozofie; tři roviny lidství a tři stránky psýchy; zrození etiky; předmět etiky a její definice; dobro jako nejvyšší hodnota; nejstarší etická otázka; co je morálnost a co mravnost (Kant); tázání po bohu; etika má být "práva skutečnosti";3.-4. Svědomí - hodnota chráněná i ústavouSídlí v nás jakýsi svatý duch, který hlídá naše dobré i zlé skutky. SenekaJak funguje naše svědomí a jak vzniklo?; má svědomí vždy pravdu?; musíme se vždy řídit hlasem svědomí?; kdo jsou "vězňové ze svědomí"?; svědomí a důstojnost člověka; svědomí jako přítomnost absolutního hlediska v konečné bytosti; kdo je svědomitým člověkem?5.-6. Ctnost jako schopnost konat svou povinnostCtnost je ta věc, kterou rádi nacházíme u jiných, ale s kterou my sami míváme těžkosti. IssacVysmívaná a "staromódní" hodnota; ctnost jako trvalý a dobrý zvyk; "zlatá střední cesta" mezi krajnostmi; ctnost se zvláštním statusem - spravedlnost; ctnosti podle Platóna a vůbec kodexy ctností; i Amerika hledá novou ctnost; sebevýchova k ctnostem; "ctnost je základem republiky";7.-8. Správné a nesprávné a tzv. sebepřekračováníVůle k sebepřekračování je jedinou alternativou zániku. HavelFenomén sekularizace; nastolení vlády rozumu a hledání odpovědí mimo tradiční autority; experiment prof. Chris-Sommersové a výzkum doc. Rabušice; protest mladé generace; nevůle rozlišovat správné od nesprávného a rizika z toho plynoucí; kdo a co určuje měřítko správnosti; anketa časopisu Das Zeit; princip důstojnosti člověka (dignity) a druhý Kantův zákon;9.-10. Smysl života - velké téma etikyČlověk je bytost hledající smysl. PlatónMá život smysl? - anebo hůř: Má smysl žít?; složitě strukturovaný pojem "smysl"; 80% studentů v USA postrádá smysl života; sebevražda jako tragická odpověď na otázku; řešením prof. Frankla je logoterapie: dvě cesty vedoucí k úspěchu; přijetím odpovědi na prastarou otázku se ocitáme na vyšší rovině bytí;11.-12. Být šťasten je zákon přírody!Neštěstí je naštěstí na světě v menšině! BláhaSvět látkou pro naše štěstí; zásadní otázky: co dává svět nám? a co my jemu?; jen částečná odpověď nevede k výsledku; mění se předpoklad k štěstí věkem, dobou?; prodloužení slasti jako podmínka dosažení štěstí?; "ubavit se k smrti"; stát se sám hodnotou pro svět (Goethe);13.-14. Byly staré zlaté časy mravnější?(závěrem pokus o odpověď na novinářskou otázku)Hledají se stabilizované doby; paradox otrokářství; zásadní proměna společnosti v XX. stol.; počátek všeobecné krize hodnot v 30. letech; akcelerace dehumanizace během posledních 30 let; které jsou faktory prohlubování krizových jevů; ničí práce svět?; žijeme "morální dobu kamennou"?; úsilí o "globalizaci dobra"; nadějné úkazy; příspěvek "etiky vnímání";Cvičení - Semináře :Předmět nemá standardní semináře. Studenti komunikují s přednášejícim na přednáškách a individuálně e-mailem.

Získané způsobilosti

Student s technickým zaměřením se učí přemýšlet a orientovat v kategoriích jako jsou bytí a jsoucí, svět a skutečnost, člověk a společenství, dobro a zlo, pravda a poznání a pod.

Literatura

Kuras, Benjamin. Češi na vlásku. Praha: ELK 1998. Kohák, Erazim. Člověk, dobro a zlo. Praha: Ježek 1993. Bláha Inoc. A. Ethika jako věda. Atlantis, Brno 1991. Šolc, Jan. Etika - erbovní barva modrá. Praha: IMS 2005. Neff, Vl. Filozofický slovník pro samouky neboli Antigorgias. Praha: Mladá fronta 1993. Kuras, Benjamin. Jak přežít padouchy. Praha: ELK 1998. Kohák, Erazim. Malý průvodce po demokracii. Praha: den. LISTY, příloha k č. 3/1992. Spaemann Robert. Základní mravní pojmy a postoje.

Požadavky

Požadavky pro zápočet: aktivní účast na přednáškách, požadována je i znalost odpřednášené látky.

Garant

PhDr. Jan Šolc

Vyučující

PhDr. Jan Šolc