Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová fyzika pevných látek (MTI / KFP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / KFP - Kvantová fyzika pevných látek, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu budou studenti seznámeni se základní kvantovu teorií pevných látek, zejména pak s pásovou strukturou pevných látek a její význam pro materiálové vlastnosti pevné látky.1. Atomární struktura a vazby v pevných látkácha. Klasifikace pevných látek podle druhu vazbyb. Geometrický popis krystalů: reálný a Rreciporký prostor, Brillouinova zónac. Symetrie pevných látekd. Experimentáůlní určení struktury pevných látek, difrakce2. Elektron v pevných látkácha. Sommerfeldova teorie volných elektronůb. Elektron v periodickém potenciálu pevné látky, Bochův teorémc. Pásová struktura pevné látky, metoda těsné vazbyd. Zakázaný pás, Fermiho hladina, hustota stavůe. Tunelovací efektf. Interakce elektron-elektron, jedno-elektronová aproximaceg. Experimentální metody určení pásové struktury: fotoemise a STM-STS3. Dynamika elektronu v pevné látcea. Dynamika volných elektronůb. Drudeho teorie, vodivost kovů a polovodičůc. Efektivní hmotnost , vodivost kovů a polovodičů

Získané způsobilosti

Vysvětlit a odvodit základní poznatky oboru včetně řešení jednodušších problémů.

Literatura

Kittel, Ch. Introduction to Solid State Physics. John Wiley & Sons, 2004. G. Grosso; G.P. Parravicini. Solid State Physic. Elsevier, 1976. Ashcroft, W.N., Mermin, N.D. Solid State Physics. Philadelphia: Saunders, 1976. Kittel, Ch. Úvod do fyziky pevných látek. Academia Praha, 1985.

Požadavky

Úspěšné absolvování základního kurzu Kvantové Mechaniky.

Garant

Ing. Pavel Márton, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Márton, Ph.D.