Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření elektr. a neelektr. veličin (MTI / MBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / MBI - Měření elektr. a neelektr. veličin, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled chyb číslicových měřicích systémů a možnosti jejich snížení.2. Číslicové měřicí systémy se sériovým rozhraním.3. Automatizované měřicí systémy se sběrnicí IEEE 488 - GPIB.4. Ovladače přístrojů, inteligentní virtuální ovladače, knihovna VISA.Systémy VME, VXI.5. Převodníky v multifunkčních deskách. Vlastnosti, parametry, chyby.6. Multifunkční desky, vnitřní zapojení, funkční bloky, druhy, vlastnosti, charakteristiky, použití..7. Programování a možnosti užití multifunkčních desek.8. Základy zpracování naměřených dat, frekvenční analýzy, přesnosti zpracování a možné chyby.9. Zpracování a úprava dat v časové oblasti, číslicové filtry, návrhy a použití.10. Distribuované systémy, sběrnice RS 485, moduly ADAM, druhy, použití, programování. Porovnání měřicích systémů.11. Základy elektronických obvodů, elektrické veličiny a elektronické součástky pro snímání biopotenciálů.12. Prvky a obvody elektronických měřicích přístrojů. Operační zesilovače. Měřicí zesilovače.13. Převodníky elektrických veličin s vazbou na senzory v lékařství.14. Číslicové zpracovaní elektrického biopotenciálu, filtrace. Elektrické filtry.

Získané způsobilosti

Student je seznámen zejména s metodami měření neelektrických veličin, s převodníky těchto veličin. Studenti budou naučeni definovat základní měřicí metody, popsat a vysvětlit základní fyzikální principy celé řady senzorů a elektronických měřicích přístrojů. Studenti se naučí provádět pomocí těchto přístrojů měření fyzikální veličiny. Student získá základy programování virtuálních měřicích přístrojů pomocí LABVIEW.

Literatura

Haasz,V., Sedláček, M. Elektrická měření (Přístroje a metody). ČVUT, Praha, 2005. ISBN 80-01-02731-7.Valečko Z. Bioelektronika v amatérské praxi. Praha: BEN - technická literatura, 2005. ISBN 80-7300-122-5.Ripka P., Ďaďo S., Kreidl M., Novák, J. Senzory a převodníky. ČVUT, Praha, 2005. ISBN 80-01-0123-3.

Požadavky

Podmínkou úspěšného složení zkoušky je získání zápočtu a prokázání dobrých znalostí přednášené a procvičované látky. Doporučeno bude samostudium vybraných témat.

Garant

Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.