Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody řízení v aplikacích (MTI / MRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / MRA - Metody řízení v aplikacích, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Matematické modely systémů se zpožděním, příklady systému se zpožděním2. Systémy se zpožděním ve stavech, retardované a neutrální systémy, vliv zpoždění na stabilitu3. Řízení systémů s dopravním zpožděním v řízení. Návrh PI resp. PID regulátorů pro tyto systémy4. Smithův regulátor a jeho vlastnosti5. Rozšíření Smithova regulátoru na astatické a nestabilní systémy, robustnost Smithova regulátoru6. Řízení mnoharozměrových systémů se zpožděním, řízení systémů se zpožděnými stavy7.-8 Aplikace systémů se zpožděním, dopravní zpoždění v mechanických systémech, telemanipulační systémy, komunikační zpoždění v distribuovaných řídicích systémech, spalovací motory, vnitřní zpoždění v chemických reaktorech s recyklem, zpoždění v mykacím stroji.9-10. Nelineární systémy, použití lineárních regulátorů na nelineární systémy, kompenzace výrazných statických nelinearit v řízených systémech, interakce logických popř. vícehodnotových signálů a veličin.Náplň cvičení:1. Simulační pokusy ukázky vlivu zpoždění na stabilitu a chování systémů2. Neurčitost v chování systémů se zpožděním, bezpečnost ve zpoždění3. Návrh a simulace PID regulátorů pro systémy se zpožděním4. Návrh a simulace Smithova regulátoru pro systémy se zpožděním5. Řízení astatických systémů se zpožděním, příklady aplikací6. Ověřování robustnosti regulačních přístupů pro systémy se zpožděním7.-8 Návrh a simulace řízení pro rozsáhlejší aplikace, samostatná práce studentů9-10. Návrh a simulace základních návrhových přístupů pro řízení nelineárních systémů, zápočet

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se podrobněji seznámí s hledisky, která je třeba vzít v úvahu při aplikaci metod teorie řízení na úlohy realistické složitosti. Vedle toho si rozšíří své znalosti v oblasti řízení systémů se zpožděním, nelineárních a hybridních systémů

Literatura

Levine W. S. (1999), Control system applications, CRC Press. Zítek, P. & Víteček, A. (1999), Návrh řízení podsystémů se zpožděními a nelinearitami, Praha: Vydavatelství ČVUT. Huang, S., & Tan, K.K. & Lee T., H. (2001), Applied Predictive Control, Springer Verlag. Niculescu, S. I. (2001), Delay Effects on Stability: A Robust Control Approach, Lecture Notes in Control and Information Sciences, vol. 269, Berlin: Springer. Wang, Z.H. & Hu, H.Y. (2002), Dynamics of Controlled Mechanical Systems with Delayed Feedback, Springer Verlag. Johansson, R., & Rantzer, A. (2003), Nonlinear and Hybrid Systems in Automotive Control, Springer Verlag. Silva, G., J., Datta, A., & Bhattacharyya, S., P. (2005), PID Controllers for Time-Delay Systems, Boston: Birkhäuser.

Požadavky

Požadavky pro zápočet: aktivní účast na cvičení, úspěšné absolvování testů.Zkouška je písemná a ústní, požadována je znalost odpřednášené látky.

Garant

doc. Dr. Ing. Jaroslav Hlava

Vyučující

doc. Dr. Ing. Jaroslav Hlavadoc. Dr. Ing. Jaroslav HlavaIng. Petr Mrázek, Ph.D.