Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nelineární systémy (MTI / NES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / NES - Nelineární systémy, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Nelineární dynamické systémy, matematický popis, základní typy nelinearit2. Analýza ve fázovém prostoru, analytické a numerické metody, fázové trajektorie.3. Nelineární prvky a jejich vlivy na dynamiku systému (oscilátor, saturace, mrtvý chod, pásmo necitlivosti atd.)4. Ljapunovovy metody a generování Ljapunovovy funkce5. Popovovo kritérium.6. Reléové a časově optimální obvody, řešení přechodových jevů v nelineárních obvodech.7. Stabilita nelineárních systémů, definice stability, ljapunovská a asymptotická stabilita, vyšetřování a kritéria stability.8. Metoda ekvivalentních přenosů a její použití pro analýzu a syntézu nelineárních obvodů.9. Syntéza nelineárních řídicích systémů, návrh založený na Ljapunovově teorii, pětnovazební linearizace.10. Řízení nelineárních systémů, wind-up jev, metody linearizace, regulátory pracující v klouzavém módu, jejich vlastnosti a potenciální aplikační oblasti.11. Bifurkace rovnovážných stavů, chaotické chování systémů.12. Hybridní dynamické systémy a jejich matematické modely, PWA systémy, MLD systémy13-14. Prediktivní řízení založené na modelu pro hybridní systémyNáplň cvičení:1. Bloky pro simulaci nelineárních systémů, simulace vybraných nelineárních systémů2. Opakování již dříve popsaných metod3. Analýza nelineárních systémů ve fázovém prostoru4.-5. Aplikace kritérií vyšetřování stability6. -7. Návrh a simulace nelineárních časově optimálních regulátorů8. Aplikace metody ekvivalentních přenosů9.-10. Návrh a simulace regulátorů využívající metody zpětnovazební regulace11. Návrh a simulace regulátorů pracujících v klouzavém módu12. Seznámení s mpt toolboxem pro návrh prediktivních regulátorů pro hybridní systémy13.-14. Návrh prediktivních regulátorů pro hybridní systémy, zápočet

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu zná specifika nelineárních systémů a meze běžně používané lineární teorie. Je proto schopen rozhodnout, zda pro konkrétní aplikaci jsou při návrhu řízení postačující běžné regulátory založené na lineární teorii či nikoliv. V případě, že regulační úlohu nelze uspokojivě řešit lineárním regulátorem, je schopen navrhnout alternativní řešení respektující přítomnost nelinearit.

Literatura

Zítek, P. & Víteček, A. Návrh řízení podsystémů se zpožděními a nelinearitami, Praha: Vydavatelství ČVUT, 1999. Isidori, A. (1995), Nonlinear Control Systems, Berlin: Springer Verlag. Razím, M. & Štecha, J. (1997), Nelineární systémy, Praha: Vydavatelství ČVUT. Henson, M. A. & Seborg, D., E. (1997), Nonlinear Process Control. Prentice-Hall. Edwards Ch. & Spurgeon S. K. (1998), Sliding Mode Control ? Theory and Applications, London: Taylor & Francis. Savkin, E. (2002), Hybrid Dynamical Systems: Controller and Sensor Switching Problems, Boston: Birkhäuser.

Požadavky

Vypracování zadaných semestrálních prácí, aktivní účast na laboratorních praktikách, zápočet, souhrnná zkouška.Předpokládají se znalosti z kurzu Číslicového řízení a dobrá orientace v maticovém počtu a stavovém popisu.

Garant

doc. Dr. Ing. Jaroslav Hlava

Vyučující

doc. Dr. Ing. Jaroslav HlavaIng. Petr Mrázek, Ph.D.doc. Dr. Ing. Jaroslav HlavaIng. Petr Mrázek, Ph.D.