Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační analýza (MTI / OA*S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / OA*S - Operační analýza, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Vznik, vývoj a přehled metod operační analýzy.Lineární programování - příklady typických úloh, obecný matematický model úlohy, simplexová metoda jako univerzální metoda pro řešení úloh lineárního programování, příklady. Dualita úloh lineárního programování - dvojice souměrných a nesouměrných úloh, vlastnosti duálně sdružených úloh, stínové ceny. Speciální algoritmy pro řešení úloh dopravních a přiřazovacích. Řešení celočíselných úloh lineárního programování - metoda větví a mezí.Modely návazných procesů - metody síťové analýzy. Metoda CPM - výpočet kritické cesty, časové reservy činností a jejich význam pro rozbor sítě. Metoda PERT - časová analýza v síti a dodatečné pravděpodobnostní výpočty.Teorie her a optimální rozhodování - hlavní typy konfliktních situací, maticové hry, souvislost maticových her s řešením úloh lineárního programování, hry s nekonstantním součtem, hry "proti přírodě".Modely hromadné obsluhy - druhy a stadia procesu hromadné obsluhy, Poissonův proces, jednoduchý exponenciální kanál ve stacionární situaci, exponenciální kanál s paralelní obsluhou, základní charakteristiky modelů.Modely obnovy a údržby. Modely zásob.Metoda dynamického programování - základní princip a použití metody pro řešení celočíselných úloh nelineárního programování.Obsah cvičení:Cvičení podporují přednášenou problematiku a probíhají v počítačové učebně s využitím aplikačního programového systému STORM (STatistics, Operation Research, Management).Sestavování matematických modelů pro slovně formulované úlohy lineárního programování a jejich řešení na PC. Grafické řešení úloh lineárního programování.Řešení úloh lineárního programování simplexovou metodou - úlohy maximalizační i minimalizační pro různé typy omezení, úlohy s různým počtem optimálních řešení (žádné, jedno, nekonečně mnoho optimálních řešení). Řešení těchto úloh na PC. Řešení dopravních a přiřazovacích úloh. Řešení celočíselných úloh lineárního programování.Příklady na metody CPM a PERT. Řešení úloh síťové analýzy na PC.Příklady na řešení maticových her a použití teorie her k optimálnímu rozhodování.Příklady na teorii hromadné obsluhyPříklady na teorii obnovy a teorii zásob.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje studenty s lineárním programováním, s metodami síťové analýzy, s teorií maticových her, s teorií hromadné obsluhy a s programovým prostředkem pro řešení těchto úloh. Ukazuje možnosti použití modelů při řešení reálných rozhodovacích problémů.

Literatura

Walter, J. - Vejmola, S. - Fiala, P. Aplikace metod síťové analýzy v řízení a plánování. Praha, SNTL 1989. Plesník, J. - Dupačová, J. - Vlach, M. Lineárne programovanie. Bratislava, ALFA 1990. Jablonský, J. Operační výzkum. Praha 2002. -. STORM - personal version 2.0. Uživatelský manuál. Cleveland, Ohio, 1989. Drozdová, V. - Kadeřábek, J. a kol. Systémová analýza I., II. Liberec, VŠST 1987. Chobot, M. - Vlašin, V. - Turnovec, F. Teória hier a rozhodovania. Bratislava, ALFA 1991. Schrijver, A. Theory of Linear and Integer Programming. J. Wiley, Chichester 1994.

Požadavky

Schopnost samostatně řešit úlohy obdobné úlohám zadávaným a řešeným na cvičeních a znalost teoretických základů probíraných metod.

Garant

Mgr. Věra Drozdová

Vyučující

Mgr. Věra DrozdováMgr. Věra Drozdová