Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačový hardware a rozhraní (MTI / PHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / PHS - Počítačový hardware a rozhraní, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Vývoj výpočetní techniky, architektury počítačů a monolitických mikropočítačů, terminologie.2. Aritmetická jednotka, realizace operací v pevné řádové čárce, logických operací a posuvů (ALU), pohyblivá řádová čárka (FPU), aritmetické zřetězení.3. Instrukční jednotka, mikroprogramování, principy a charakteristické znaky architektury RISC. Strojově orientované jazyky, charakteristika asembleru monolitického mikropočítače, hlavní skupiny instrukcí a adresace, výrazy, direktivy, makra.4. Přerušovací systém počítačů, význam přerušení, filozofie přerušovacích systémů, typy a realizace. Systém hodin reálného času, význam a realizace, čítače a časovače, hlídací časový obvod (WDT).5. Paměťové systémy počítačů, struktura a organizace hlavní paměti, princip vyrovnávací paměti (cache) a její atributy, vnější paměti, jednotka správy paměti (MMU).6. Principy a realizace paralelního a sériového přenosu, paralelní porty a sériové kanály monolitických mikropočítačů.7.-8. Periferní jednotky, základní periferie a způsoby jejich připojení k počítači, připojení nestandardních periferií.9.-10. Principy paralelního zpracování, zřetězení procesů, vektorové procesory, víceprocesorové systémy, superpočítače.Náplň cvičení:1. Seznámení s vývojovým prostředím uScope a procesory x51.2.-3. Ovládání periferních obvodů (LED, LCD, klávesnice apod.) na přípravku s procesorem.4.-5. Programování procesoru x51 v asembleru, ladění zápočtových příkladů.6.-10. Programování procesoru x51 v asembleru s přerušením, ladění zápočtových příkladů.

Získané způsobilosti

Předmět se zabývá technickým vybavením počítačů, zejména osobních. Studenti se seznámí se strukturou HW současných PC s důrazem na schopnost sledovat a optimalizovat parametry jednotlivých komponent na uživatelské vlastnosti celé sestavy. Pozornost bude věnována také problematice vnějších uživatelských rozhraní počítačů a možnostem výměny informací mezi počítači a připojenými zařízeními různého typu.

Literatura

Firemní dokumentace výrobců počítačových komponent a zařízení. Minasi M.:. Velký průvodce hardwarem. Praha, Grada, 2002.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce. Složení zkoušky.

Garant

doc. Ing. Petr Tůma, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Martinec, Ph.D.doc. Ing. Petr Tůma, CSc.Ing. Josef GrosmanIng. Pavel JanduraIng. Tomáš Martinec, Ph.D.