Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače a mikropočítače (MTI / PMP*A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / PMP*A - Počítače a mikropočítače, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Vývoj výpočetní techniky, architektury počítačů a monolitických mikropočítačů, terminologie.2. Aritmetická jednotka, realizace operací v pevné řádové čárce, logických operací a posuvů (ALU), pohyblivá řádová čárka (FPU), aritmetické zřetězení.3. Instrukční jednotka, mikroprogramování, principy a charakteristické znaky architektury RISC. Strojově orientované jazyky, charakteristika asembleru monolitického mikropočítače, hlavní skupiny instrukcí a adresace, výrazy, direktivy, makra.4. Přerušovací systém počítačů, význam přerušení, filozofie přerušovacích systémů, typy a realizace. Systém hodin reálného času, význam a realizace, čítače a časovače, hlídací časový obvod (WDT).5. Paměťové systémy počítačů, struktura a organizace hlavní paměti, princip vyrovnávací paměti (cache) a její atributy, vnější paměti, jednotka správy paměti (MMU).6. Principy a realizace paralelního a sériového přenosu, paralelní porty a sériové kanály monolitických mikropočítačů.7.-8. Periferní jednotky, základní periferie a způsoby jejich připojení k počítači, připojení nestandardních periferií.9.-10. Principy paralelního zpracování, zřetězení procesů, vektorové procesory, víceprocesorové systémy, superpočítače.Náplň cvičení:1. Seznámení s vývojovým prostředím uScope a procesory x51.2.-4. Ovládání periferních obvodů (LED, LCD, klávesnice apod.) na přípravku s procesorem.5.-7. Programování procesoru x51 v asembleru, ladění zápočtových příkladů.8.-10. Programování procesoru x51 v asembleru s přerušením, ladění zápočtových příkladů.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti v oblasti technického vybavení počítačů s důrazem na monolitické mikropočítače.

Literatura

Strelec J., Líška M. Architektury procesorů RISC. Grada, 1992. -. Instuction Set Manual for the C16x Family. Siemens, 1997. Skalický P. Mikroprocesory řady 8051. BEN - technická literatura, Praha, 1998. ISBN 80-86056-39-2.null-. User s Manual C167CR Derivatives. Infineon, 2000.

Požadavky

Instrukční jednotka, RISC, ALU, FPU, přerušovací systém, čítače a časovače, paměťové systémy (ROM, SRAM, DRAM), paralelní a sériový přenos. Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování zadaných úloh ve stanovených termínech a získání minimálního počtu bodů (5 z 8 možných).Písemná zkouška je složená ze tří částí: test (max. 12 bodů), otázky (max. 10 bodů), příklady (max. 20 bodů). K úspěšnému absolvování předmětu je třeba získat ze cvičení a u zkoušky více než 25 bodů a z každé části zkoušky alespoň 25% bodů. Zvládnutá látka z předmětů "Číslicové počítače" a "Číslicová elektronika".

Garant

Ing. Josef Grosman

Vyučující

Ing. Josef GrosmanIng. Tomáš Martinec, Ph.D.Ing. Josef GrosmanIng. Tomáš Martinec, Ph.D.