Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítač. měřicí systémy a zpracování dat (MTI / PMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / PMS - Počítač. měřicí systémy a zpracování dat, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zpracování signálů v měřicí technice. Analogové signály, diskrétní signály. Signály spojité a diskrétní v čase, přechody mezi těmito signály.2. Principy digitalizace. Vzorkování a kvantování signálu.3. Operační zesilovače a jejich využití v měřicí technice. A/Č a Č/A převodníky.4. Analogové a číslicové měřicí řetězce. Rozdělení měřicích systémů.5. Centralizované a distribuované měřicí systémy.6. Autonomní měřicí přístroje. Multimetry, analogové osciloskopy a osciloskopy s číslicovou pamětí, spektrální analyzátory, impedanční můstky, čítače, generátory signálů, napájecí zdroje.7. Senzory, integrované, inteligentní. Požadavky na senzory. Metody zmenšující chyby senzorů.8. Elektrická měření neelektrických veličin. Měření teploty. Měření síly, tlaku, točivého momentu.9. Měření mechanického napětí, měření dilatací, tenzometry. Měření kinematických veličin v mechanice tuhých těles, měření vibrací.10. Měření veličin v mechanice tekutin, objemový a hmotnostní průtok, rychlostní pole.11. Připojení měřicích přístrojů k počítači PC pomocí standardních rozhraní. Využití multifunkčních a speciálních zásuvných karet do PC pro měřicí účely.12. Programové prostředky pro měřicí techniku, filozofie, rozdělení, vlastnosti.13. Grafický objektově orientovaný vývojový systém LabView, tvorba virtuálních měřicích přístrojů.14. Řízení experimentu pomocí počítače, zpracování výsledků měření.Cvičení:Metodika měření a zpracování naměřených hodnot. Nejistota měření.Měření na operačních zesilovačích a A/Č převodnících.Ukázky měření na analogovém osciloskopu a osciloskopu s číslicovou pamětí.Zapojení měřicího řetězce pro měření teplot.Měření pomocí multifunkčních počítačových karet.Připojení měřicích přístrojů k počítači pomocí standardních rozhraní.Ukázka programování v prostředí LabView.

Získané způsobilosti

Získané znalosti budou moci studenti využít zejména při návrhu počítačově řízených experimentů.

Literatura

Haasz,V., Sedláček,M. Elektrická měření (Přístroje a metody). ČVUT, Praha, 2005. ISBN 80-01-02731-7.Ripka, P., Ďaďo, S.,Kreidl, M., Novák, J. Senzory a převodníky. ČVUT, Praha, 2005. ISBN 80-01-0123-3.Ďaďo, S., Kreidl, M. Měřicí převodníky fyzikálních veličin. ČVUT FEL, Praha, 1999. Jenčík, J., Volf, J. Technická měření. ČVUT Praha, 2000. ISBN 80-01-02138-6.

Požadavky

Vypracování laboratorních úloh, získání zápočtu.

Garant

doc. Ing. Miroslav Svoboda

Vyučující

Ing. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIPIng. Lenka Kretschmerová, Ph.D.,ING.PAED.IGIP