Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostředky pro programování (MTI / PPR*A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / PPR*A - Prostředky pro programování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: 1. Objektově-orientovaný programovací styl - principy analýzy, návrhu a programování aplikací v prostředí Windows.2. Zavedení a smysl objektového typu, jeho atributy a metody, realizace vlastností, zapouzdření, dědičnosti a překrytí atributů a metod.3. Statické, virtuální, dynamické a abstraktní metody, polymorfizmus a kompatibilita přiřazení.4. Událostní a vizuální programování, porovnání Delphi, C++ Builder, Java Builder. Tvorba aplikací v AKTUÁLNÍM prostředí, práce s integrovaným prostředím.5. Struktura aplikace, návrh rozhraní pomocí komponent VCL. Základní objektové třídy - TObject, TPersistent, TComponent, TControl, TWinControl, TGraphicControl s důrazem na smysl a logiku jejich hierarchie ve VCL.6. Vizuální a nevizuální komponenty, související vlastnosti, události a metody.7. Problémy návrhu a tvorby bezpečných aplikací, obsluha výjimek, základní třída Exception, tvorba vlastní třídy výjimek.8. Práce s grafikou, práce s GDI, reprezentace grafiky pomocí TImage, TForm a TPaintBox. Kreslení a prvky animace u dalších komponent. Význam a použití kontejnerových tříd, specielně ve spojení s TPicture.9. Práce s dynamickými knihovnami, jejich role v prostředí Win32, tvorba, konvence volání, zavádění a odstraňování DLL z aplikace.10. Práce s vlákny - třída TThread, spouštění a zastavení vláken, priority a bezpečnost, kritické sekce, synchronizační mechanizmy.11.-14. Psaní vlastních komponent odvozením z třídy předka, vlastnosti, události a metody nových komponent, struktura a zpracování událostí. Přidávání nových komponent na paletu, registrace komponent, balíčky. Náplň cvičení: 1.-14. Cvičení probíhá v počítačové učebně, podporuje přednášenou látku. Seznámí studenty s vývojovým prostředím. Jednotlivé úlohy jsou orientovány na zdokonalení objektového přístupu v oblasti návrhu i tvorby aplikací, dále je důraz kladen na modulární programování, tvorbu DLL a tvorbu vlastních komponent.

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti programování WIN aplikací

Literatura

-. (a další aktuálně doporučená literatura). Teixeira S., Pacheco X. Borland Delphi průvodce vývojáře I.-V. UNIS, Brno, 1999. Cantu, M. Delphi 4. Grada, Praha, 1999. Petzold, Ch. Programování ve Windows. Computer Press, Praha, 1999.

Požadavky

Absolvování předepsaných úloh, odevzdání vyhovujícího referátu protokolu, znalost odpřednášené látky a uspokojivé výsledky průběžné kontroly.

Garant

Ing. Martin Vlasák

Vyučující

Ing. Martin VlasákIng. Martin Vlasák