Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování (MTI / PRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / PRG - Programování, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Struktura programu. Základní lexikální elementy.Deklarace proměnných, konstant, typů.2. Jednoduché datové typy (číselné typy, znakový typ, logický typ, výčtový typ, typ interval). Konstantní hodnoty a proměnné jednoduchých datových typů. Operace a standardní funkce definované pro manipulaci s jednoduchými typy. Ordinalita typu.3. Konstrukce výrazů, kompatibilita a konverze typů.4. Příkazy jazyka.5. Procedury a funkce - deklarace, použití. Parametry předávané hodnotou, odkazem. Bloková struktura programu. Rozsah platnosti identifikátorů.6. Strukturované datové typy. Pole, vícerozměrné pole.7. Typ textový řetězec. Manipulace s textovými řetězci.8. Strukturované datové typy. Záznam, množina.9. Soubory. Realizace vstupně-výstupních operací. Zpracování textových souborů.10. Binární soubory. Netypové soubory.11. Algoritmy třídění - implementace a srovnání.12. Rekurze a její použití při implementaci algoritmů.13. Organizace paměti programu. Ukazatele a jejich použití. Dynamické přidělování paměti. Implementace dynamických datových struktur a manipulace s nimi.14. Základy objektového programování. Základní vlastnosti OOP - datové položky a metody, dědičnost, polymorfismus. Použití.Náplň cvičení:Obsahem cvičení je realizace algoritmů v programovacím jazyce vyšší úrovně ve vybraném vývojovém prostředí. Algoritmy realizované v průběhu semestru sledují průběžně témata, která jsou obsahem přednášek. Každý student navíc v průběhu semestru vypracovává samostatnou semestrální práci.1. Vývojové prostředí. Vstupně výstupní operace. Výpočet reálných a celočíselných výrazů.2. Rozhodovací algoritmy.3. Cyklické opakování operací.4. Typ pole.5. Procedury a funkce.6. Textové řetězce.7. Struktura záznam.8. Dvourozměrná pole. Maticové algoritmy.9. Třídění pole.10. Textové soubory.11. Binární soubory.12. Rekurzivní algoritmy.13. Dynamická alokace paměti.14. Použití typu class.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti základních postupů algoritmizace úloh a realizace algoritmů v programovacím jazyce vyšší úrovně.

Literatura

Schildt, H. Nauč se C, C++. SoftPress, Praha. Satrapa, P. Pascal pro zelenáče. Neokortex, s.r.o., Praha, 2000. Wirth, N. Algoritmy a štruktúry údajov. Alfa, Bratislava, 1987. Sedgewick, R. Algoritmy v C. SoftPress, 2003. Mikula, P. Borland Pascal 7.0, kompendium. Grada, Praha, 1996. Cormen, T. H. Introduction to algorithms. The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, 2001. Jinoch, J., Müller, K., Vogel, J. Programování v jazyku Pascal. SNTL, Praha, 1988.

Požadavky

Účast na cvičeních. Realizace zadané samostatné práce. V rámci písemné části zkoušky je požadováno zapsat algoritmy 3-5 zadaných úloh . Pro úspěšné složení zkoušky je třeba zvládat manipulaci s jednoduchými daty i s hodnotami strukturovaných datových typů (pole, záznam, množina, objekt) a manipulaci s textovými a binárními soubory. Zápis algoritmu je požadován buď v rámci uceleného programu, nebo v podobě obecné procedury či funkce.Praktická znalost práce s počítačem.

Garant

Ing. Josef Grosman

Vyučující

Ing. Josef GrosmanIng. Josef GrosmanIng. Tomáš Martinec, Ph.D.doc. Ing. Otto Severýn, Ph.D.Ing. Martin Vlasák