Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řízení databází (MTI / RDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / RDB - Řízení databází, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

<u>Témata přednášek:</u>1. Konceptuální, databázová a fyzická úroveň pohledu na data, databázové modely relační, postrelační a objektové systémy.2. E-R modelování. Základní konstrukty, integritní omezení. Konceptuální datové schéma. Funkční závislosti, normální formy relací, hledání minimálního pokrytí funkčních závislostí3. Návrh relačního schématu, dekompozice univerzální relace, syntéza dle Bernsteina, bez ztrátovost dekompozice, pokrytí původních FZ. Transformace konceptuálního datového modelu do relačního databáze.technologie, objektové modelování, použití EA prostředků.5. Základní pojmy, modely distribuovaných systémů, obecné vlastnosti.6. Návrh a programování aplikací typu klient / server, prostředky pro realizaci klientské části DB-aplikací. Hostitelské databázové jazyky a jazyky 4GL.7.-8. Jazyk SQL, definice a manipulace dat v SQL. Dotazy a jejich optimalizace, vliv kvantitativních charakteristik databáze na optimalizaci dotazu. Principy programování serverové strany databázových aplikací.9.-10. Komunikace mezi procesy, volání vzdálených podprogramů, triggery. Transakce, jejich realizace, zajištění konzistentnosti, distribuované transakce. Zobecněné transakční zpracování, dvoufázový potvrzovací protokol.11.-12. Distribuované algoritmy, synchronizace, uvíznutí (deadlock). Bezpečnost a ověřování uživatelů, ověřovací servery. Příklady distribuovaných systémů.13.-14. NoSQL databáze, databáze v cloud computing. Prezentace studentských projektů<u>Náplň cvičení:</u>1. Zadání semestrálního projektu a použití RKS CASE a EA pro datovou a funkční analýzu.2.-3. Generování skriptu pro implementaci databáze z projektu. Hodnocení návrhu.4.-5. Porovnání strukturovaného a objektového přístupu.6.-8. Programování klientské strany databázových aplikací. Návrh aplikačního rozhraní, použití základních databázových funkcí - zobrazení databázových dat, vyhledávání, setřídění, rozsahy, filtry, záložky, reporty, grafy, aktualizace, cachované aktualizace, a další.9.-10. Dotazy a použití SQL v klientské části aplikace, speciální důraz na SELECT.11.-12. Programování serverové strany - administrace databáze, definice grantů, rolí, stored procedure, triggerů, transakcí.13.-14. Vyhodnocení semestrálního projektu (je součástí zkoušky).

Získané způsobilosti

Student si prohloubí znalost databázových systémů, zejména v problémech spojených se systémem řízení databází a programování serverové strany DBS.

Literatura

Pokorný J. Databázová abeceda. Science, 1998. Šešera L. a kol. Datové modelování v příkladech. Grada. Kraval I. Objektové modelování pomocí UML v praxi, e-kniha, možnost získat na http://www.objects.cz/. 2005. Ullman L. PHP pokročilé programování pro WWW. SoftPress, 2005. Pokorný J. Počítačové databáze, Výběr informací z organizační a výpočetní techniky. KS Praha, 1991. Doucek P. Řízení projektů informačních systémů. Professional Publishing, 2004. Šimůnek P. SQL - kompletní kapesní průvodce. Grada, 1999. Forrest Houlette. SQL - příručka programátora. SoftPress, 2000.

Požadavky

Vypracovat projekt databázového IS na téma zadané individuálně v první třetině semestru. Řešení musí obsahovat datovou a funkční analýzu, implementační model, který řeší vybrané části zadání. Ke získání zkoušky kromě úspěšného obhájení projektu musí student v testu prokázat přiměřené znalosti z teorie databázových systémů.Předpokládá se znalost algoritmizace v některém vyšším programovacím jazyce.

Garant

Ing. Roman Špánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Špánek, Ph.D.Ing. Roman Špánek, Ph.D.Ing. Pavel TylIng. Jana Vitvarová, Ph.D.