Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rizikový management, spolehlivost (MTI / RMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / RMA - Rizikový management, spolehlivost, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Obecný úvod do problematiky systémů - systémy, typy systémů, systémy ve zdravotnictví.2. Úvod do managementu rizika - obecná východiska managementu rizika a jejich oborové aplikace, základní terminologie risk managementu.3. Management rizika jako základní nástroj regulace rizika - usměrňování rizika, přijatelnost rizika, úloha státu při regulaci rizika a platná legislativa v oblasti řízení rizik ve zdravotnictví.4. Management rizika ve zdravotnictví - nástroje v oblasti řízení rizik ve zdravotnictví (kontrolní opatření a inspekce, systémy inspekcí, cíle inspekcí a kontrolních opatření).5. Hodnocení zdravotnických technologií (HTA - Health Technology Assessment) - principy hodnoceni a standardizované postupy, metriky zdraví a efektivnosti léčebných postupů, ekonomické oceňováni léčebného přínosu založeného na riziku.6. Současné světové trendy v řízení rizik v medicínských oborech - principy medicíny založené na důkazech (EBM - Evidence Based Medicine) a jejich dopad na biomedicínu.7. Standardizace léčebných a diagnostických postupů ve zdravotnických oborech, praktické využívání principů EBM v biomedicínských oborech a biotechnickém průmyslu.8. Realita České republiky - současné trendy efektivního řízení rizik ve zdravotních systémech a medicinských oborech, kontrolní orgány a jejich funkce, úloha Národního referenčního centra a SÚKL pro řízení rizik, komise HTA.9. Obecný úvod do spolehlivosti - terminologie spolehlivosti, matematické nástroje ve spolehlivosti.10. Predikce spolehlivosti zařízení - data k predikci spolehlivosti zařízení, prediktivní analýzy spolehlivosti.11. Spolehlivost a její využití při posuzování rizik - přehled analýz spolehlivosti vhodných pro posuzování rizika ve zdravotnictví.12. Údržba a udržovatelnost - typy údržby, systémy údržby, optimalizace údržby zařízení.13. Spolehlivost a náklady - náklady životního cyklu, vliv parametrů spolehlivosti na LCC, specifikace požadavků na spolehlivost14. Robustnost - základní pojmy, parametry robustnosti, robustní návrh nejen technických zařízení.Cvičení:Nejsou

Získané způsobilosti

Student získá teoretické poznatky a praktické dovednosti z oblasti efektivního řízení rizik a to v uceleném procesu od shromažďování dat, jejich zpracování, nástrojů analýzy a vyvozování závěrů. Bude obeznámen s managementem rizik systémů v technických a medicínských aplikací s důrazem na klinickou a ekonomickou efektivnost rozhodovacích procesů.

Literatura

nullBednařík Josef a kol. Technika spolehlivosti v elektronické praxi. Praha, 1990. ISBN 80-03-00422-5.Taguchi, G. Taguchi on Robust Technology Development. New York, 1993. ISBN 0-7918-0028-8-5.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na přednáškách a vypracování semestrální práce.

Garant

doc. Ing. Pavel Fuchs, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Fuchs, CSc.Ing. Julie Volfová, Ph.D.