Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Real Time Systems (MTI / RTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / RTS - Real Time Systems, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systémy reálného času, definice, měkké a tvrdé systémy reálného času. Systémy pro řízení v reálném čase, příklady aplikací.2. Běžně používané přístupy k rozvrhování v systémech reálného času3. Rozvrhování periodických úloh založené na prioritách4. Rozvrhování aperiodických a občasných úloh5. Řízení přístupu ke sdíleným zdrojům.6. Komunikace mezi procesy, synchronizace, uváznutí procesů, semafory, fronty.7. Síťová komunikace v systémech reálného času8.-9. Operační systémy reálného času.10. Vzorkování spojitých systémů, diskrétní modely spojitých systémů, stavové a přenosové modely, Z transformace.11. Návrh číslicových regulátorů, aproximace spojitých PID regulátorů, číslicové regulátory s optimalizovanou strukturou.12. Implementace číslicových regulátorů, volba periody vzorkování, aliasing, vliv konečné délky slova, výpočty v pevné a pohyblivé řádové čárce, kvantizace. Vliv doby trvání výpočtu regulačního algoritmu.13. Distribuované řídicí systémy, vliv zpoždění v komunikačních kanálech.14. Architektura a programování průmyslových řídících systémů, spojení logického a číslicového řízení v moderních PLC systémech.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí základním principům návrhu programových systémů pro práci v reálném čase a budou schopni programovat aplikace pracující v reálném čase. Získají také základní přehled nejběžněji používaných metodách číslicové řízení a svých znalostí tak budou moci použít zejména pro programování číslicových řídicích systémů.

Literatura

Wittenmark, B., Aström, K. J., Arzén K. E. Computer Control: An Overview. IFAC Professional Briefs, 2007. Landau, Ioan D., Zito, Gianluca. Digital Control Systems Design, Identification and Implementation. Springer Verlag, 2006. Liu, J. W. Real Time Systems. Prentice Hall, Upper Saddle River, N.J., 2000.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. Dr. Ing. Jaroslav Hlava

Vyučující

doc. Dr. Ing. Jaroslav Hlavadoc. Dr. Ing. Jaroslav Hlava