Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzory v lékařství (MTI / SVL-Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / SVL-Z - Senzory v lékařství, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do měření neelektrických veličin. Měřicí řetězec. Statické a dynamické vlastnosti měřícího řetězce.2. Senzory a zpracování jejich signálů. Inteligentní senzory (SMART). Aplikace při konstrukci medicínských přístrojů.3. Měření tepoty. Kontaktní měření pomocí odporových snímačů teploty a termočlánků.4. Bezkontaktní měření teploty pomocí pyrometrů. Termovize.5. Měření mechanických deformací. Senzory pro měření tlaků a sil. Měření vibrací, akcelerometry.6. Senzory pro měření polohy, dráhy a rychlosti.7. Senzory pro měření výšky hladiny kapalin a průtoků tekutin.8. Měření vlhkosti vzduchu. Metody psychrometrická, hygrometrická a kondenzační.9. Měření některých fyzikálně-chemických veličin. Nernstův vztah. Měření vodivosti roztoků a pH.10. Měření magnetických veličin. Magnetorezistory, Hallovy sondy, feromagnetické senzory.11. Využití optických vláknových senzorů pro měření základních fyzikálních veličin.12. Ultrazvukové a mikrovlnné senzory.13. Senzory pro měření záření.14. Biosenzory. Mikroaktuátory, principy a aplikace.Cvičení:Jednotlivá témata probíraná na přednáškách budou procvičována formou laboratorních úloha formou vzdáleného přístupu do laboratoře přes webové rozhraní.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získají studenti přehled o senzorech a jejich využití v lékařství.

Literatura

Ripka, P., Ďaďo, S.,Kreidl, M., Novák, J. Senzory a převodníky. ČVUT, Praha, 2005. ISBN 80-01-0123-3.Jenčík, J., Volf, J. Technická měření. ČVUT Praha, 2000. ISBN 80-01-02138-6.Ďaďo, S.,Kreidl, M. Senzory a měřicí obvody. ČVUT Praha, 1999. ISBN 80-01-01500-9.

Požadavky

Podmínkou úspěšného složení zkoušky je prokázání dobrých znalostí přednášené látky.

Garant

Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.