Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická diagnostika (MTI / TDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / TDG - Technická diagnostika, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Číslicové zpracování signálů, Fourierovy řady, Fourierova transformace, DFT, FFT, okénka a jejich použití vzhledem k charakteru signálů. Praktické užití.2. Přístrojová technika pro číslicové zpracování signálů. Základy dynamických signálních analyzátorů, frekvenční lupa, zooming. Decimační filtrace.3. Zpracování stochastických signálů, náhodný signál, distribuční funkce, číselné charakteristiky náhodných procesů, momenty, rozdělení náhodných veličin, charakteristiky náhodných signálů v časové oblasti - korelační funkce, Wiener-Chinchinův teorém, výpočet a použití korelačních funkcí,4. Zpracování ve frekvenční oblasti- výkonová spektrální hustota, aplikace výkonových spektrálních hustot.5. Zpracování signálů z mechanických systémů. Frekvenční charakteristiky lineárních systémů, koherentní funkce, algoritmus výpočtu a měření, cepstrální analýza.6. Průměrování v časové oblasti, synchronní filtrace, průměrování ve frekvenční oblasti, překrývání záznamů při průměrování. Souběhová filtrace - order tracking.7. Modulace a demodulace signálů. Amplitudová a fázová modulace. Hilbertova transformace. Způsoby demodulace.8. Základy modální analýzy. Provozní tvary kmitů.9. Vibrační snímače. Principy a druhy snímačů. Integrace a derivace signálů. Spektrum integrovaných a derivovaných veličin.10. Základy akustiky, zpracování signálů v akustice. Oktávová analýza signálů, filtrace a syntéza z FFT. Snímače akustického tlaku, mikrofony. Základy měření akustických signálů. Akustická pole.11. Diagnostika elektrických strojů. Diagnostika indukčních motorů- statorové a rotorové vady.Cvičení:1. Seznámení s mutianalyzátorem PULSE. Ukázky práce a programování.2. Seznámení s mutianalyzátorem PULSE. Samostatná práce studentů na systému.3. Měření přenosových charakteristik, komplexní přenosové funkce, koherenční funkce. Praktické aplikace, měření přenosových funkcí přípravku.4. Měření vibrací - snímače, měření a analýze signálů v PULSE.5. Synchronní filtrace a s využitím souběhové filtrace.6. Přenosové charakteristiky, vlastní a provozní tvary kmitů. Měření pomocí rázového a širokopásmového buzení.7. Základy akustiky, parametry lidského sluchu a hygienické limity. Zpracování signálů v akustice, snímače, měření hlukoměrem a porovnání s PULSE. Oktávová analýza signálů.8. Aplikace hlukové diagnostiky pro stroje. Akustická intenzita a ukázky mapování akustických polí.9. Diagnostika asynchronních motorů s PULSE a vlastním systémem.10. Přehled dalších metod diagnostiky - ultrazvuk, prozařování, vířivé proudy a další.V 2. až 9. týdnu je součástí každého cvičení vytvoření praktického měřicího a vyhodnocovacího projektu v multianalyzátoru PULSE a praktické měření na přípravcích.

Získané způsobilosti

Student uplatní své znalosti ve všech strojírenských oborech případně i elektrotechnických oborech, při řešení problematiky různých diagnostických metod, zejména při měření a diagnostice vibrací, hluku, a při analýze dynamických vlastností strojů.

Literatura

Tůma, J.:. Zpracování akustických signálů z mechanických systémů užitím FFT. Sdělovací technika, Praha, 1997. Kreidl, M.:. Diagnostické systémy. ČVUT FEL, Praha, 2001. ISBN 80-01-02349-4.null

Požadavky

"Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování projektů technické diagnostiky pro multianalyzátor PULSE,Zkouška: písemná + ústní "

Garant

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Jaksch, CSc.Ing. Petr Fuchs