Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Údržba a skladové hospodářství (MTI / USH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / USH - Údržba a skladové hospodářství, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky údržby a náhradních dílů - historie, vývoj, normy.2. Údržbové úkony - typy údržby, vztah k rozdělení pravděpodobnosti poruchy.3. Náklady údržby - kategorie nákladů, problematika výrobních ztrát, souvislost s náhradními díly.4. Periodická údržba (preventivní a sledování stavu) - výpočet optimální doby periody.5. Prediktivní údržba a diagnostika - vazba prediktivní údržby na diagnostiku, zjištění stavu zařízení, sledování hodnoty parametru; výpočet optimální doby testování stavu a měření hodnoty diagnostikovatelného parametru.6. Proaktivní údržba - metody pro aplikaci proaktivní údržby.7. Problematika logistiky ve vazbě na údržbu zařízení a řízení skladu náhradních dílů.8. Optimalizace údržby metodou RCM - návrh údržby, výběr kritických zařízení, zpětnovazební schéma sekundárního využití výstupů RCM.9. Návrh údržby dle požadované hodnoty bezporuchovosti a pohotovosti - údržba jako prostředek zajištění bezpečnosti technických systémů.10. Způsoby provádění analýz - specifikace a porovnání kvalitativního, semikvantitativního a plně kvantitativního přístupu.11. Výběrové systémy K z N - návrh systému, způsoby provozování a údržby, výpočet ukazatelů spolehlivosti.12. Náhradní díly - plánování počtu ND jako prostředku k řízení pohotovosti zajišťované funkce; různé přístupy k řešení podle obrátkovosti.13. Management údržby a náhradních dílů - způsoby řízení materiálových a lidských zdrojů, sledování a hodnocení ukazatelů údržby, využití outsourcingu.14. Softwarová podpora plánování a řízení údržby.Cvičení:1. Základní příklady z pravděpodobnosti a spolehlivosti.2. Typizace objektů dle možných přístupů v údržbě a dle rozdělení pravděpodobnosti doby do poruchy.3. Kategorie nákladů úkonů údržby a zajištění náhradních dílů; poměr mezi jednotlivými kategoriemi.4. Výpočet optimálního intervalu provádění preventivní údržby a sledování stavu zařízení.5. Výpočet optimálního intervalu testování pro skryté způsoby poruch.6. Využití analýz bezporuchovosti pro realizaci proaktivní údržby.7. Riziko plynoucí z počtu skladových náhradních dílů a doby dodání.8. Návrh údržby zařízení metodou RCM.9. Návrh údržby zařízení dle předem známých hodnot bezporuchovosti nebo pohotovosti.10. Porovnání kvalitativního, semikvantitativního a plně kvantitativního přístupu v plánování údržby.11. Výpočet parametrů spolehlivosti a údržby pro výběrové systémy K z N.12. Návrh optimálního počtu skladových dílů.13. Zpětnovazební ovlivnění parametrů údržby a skladového hospodářství.14. Plánování údržby metodou RCM pomocí SW.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni principy a nástroji řízení údržby a skladového hospodářství s vazbou na ekonomiku a spolehlivost.

Literatura

Moubray, J.:. Reliability-centred Maintenance. Butterworth-Heinemann, 1997. ISBN 0-8311-3146-2.

Požadavky

Zkouška bude provedena kombinací písemné a ústní části. Získání zápočtu je podmíněné maximálně třemi absencemi na cvičeních a úspěšným napsáním písemné práce na konci semestru.

Garant

Ing. Jaroslav Zajíček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Zajíček, Ph.D.Ing. Jaroslav Zajíček, Ph.D.