Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj aplikací pro Windows (MTI / VAW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTI / VAW - Vývoj aplikací pro Windows, Fakulta mechatroniky a MIS, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do jazyka C# a prostředí .NET- základní rysy a stavební prvky programů. Srovnání s jazyky C, C++ a Java.2. Tvorba aplikací ve vývojovém prostředí Visual Studio překlad, závislosti, použití standardních knihoven, konzolové aplikace...3. Základy OOP: Zavedení a smysl objektového typu, metody, atributy a vlastnosti. Tvorba vlastních tříd, zapouzdření, dědičnosti a překrytí atributů a metod.4. Statické, virtuální, dynamické a abstraktní metody, polymorfizmus a kompatibilita přiřazení.5. Návrh a tvorba spolehlivých aplikací, obsluha výjimek, základní třída Exception, tvorba a použití vlastních tříd výjimek. Pokročilé techniky ladění programů.6. Události a delegáti, rozhraní a abstraktní třídy, běžně používané návrhové vzory.7. Architektury aplikací. Návrh rozhraní pomocí komponent Windows.Forms nebo WPF. Základní třídy pro tvorbu GUI aplikací.8. Pokročilé komponenty pro tvorbu GUI aplikací: kolekce, kontejnery, menu, dialogová okna.9. Práce s rastrovou grafikou ve spojení s knihovnami GDI+.10. Práce s dynamickými knihovnami, distribuce aplikace, problematika tvorby 32- resp. 64-bitových aplikací.11. Práce s vlákny a procesy na pozadí.12. Psaní vlastních komponent odvozením z třídy předka.<u> Náplň cvičení: </u>1.-14. Cvičení probíhá v počítačové učebně, podporuje přednášenou látku s pomocí řešení praktických úloh. Seznámí studenty s používaným vývojovým prostředím. Jednotlivé úlohy jsou orientovány na zdokonalení přístupu k návrhu a tvorbě spolehlivých GUI aplikací.

Získané způsobilosti

V předmětu se studenti seznámí se základními postupy při vytváření objektově orientovaných aplikací a s principy a zásadami událostmi řízeného programování. Předmět je zaměřen na vývoj jednoduchých aplikací společně s jejich grafickým uživatelským rozhraním, přičemž je využíváno dostupných objektově (komponentově) orientovaných nadstaveb. Předmět je vyučován pomocí některého z aktuálních vývojových prostředí .

Literatura

J Glynn. C# Programujeme profesionálně. Miles, R. C# Yellow Book. Prosise J. Programming Microsoft .NET. Microsoft Press, 2002. Petzold, Ch. Programování ve Windows. Computer Press, Praha, 1999. Kačmář, D. Programujeme .NET aplikace ve Visual Studiu .NET. Praha, Computer Press, 2001.

Požadavky

K získání kreditů je nutná účast na cvičeních, plnění všech úkolů zadávaných cvičícím, úspěšné napsání zápočtových písemek a vypracování semestrálního projektu. Předmět je zakončen zkouškou.

Garant

Ing. Jan Kraus, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Kraus, Ph.D.RNDr. Klára Císařová, Ph.D.Ing. Jan Kraus, Ph.D.Ing. Přemysl Svoboda